Sétáló lesz a Déryné, négysávos a Corvin

Sétáló utca lesz a Déryné, a Corvin utca négysávúsítása pedig elindítja a belső körgyűrű kialakítását.

FőutcaMiskolc – 2004 óta ideiglenes műemléki védettséget élvező – belvárosának folytatódó rehabilitációja volt a fő témája annak a szerdai, városházi sajtótájékoztatónak, amelyen Fedor Vilmos alpolgármester foglalta össze az eddig történteket, az ezévi munkákat, átadásokat, és a jövő terveit.

Avasi embléma 

A tervek kapcsán egy egészen friss hír: két napja került fel a Magyar Építész Kamara honlapjára annak a nemzetközi ötletpályázatnak a kiírása, amelyben a miskolci önkormányzat az avasi régészeti park kialakítására (emblematikusnak is szánt épületére) vár terveket a világ minden részérőről. (A beadási határidő április 10-e, a bírálat május 10-én zárul le, hogy azután a díjazott elképzeléseket bemutassák a nagyközönségnek.)

A miskolci belváros rendbetételéről 2003-ban döntött az önkormányzat. 2004 volt a tervek elkészítésének éve, és ekkor már olyan látható jelei is voltak a főutca emberibbé válásának, mint a kandeláberek a villanyrendőrnél és feljebb.

Nem lesz szégyentér 

A város 1,7 milliárd forintot nyert a regionális operatív programtól arra, hogy 2005-2006-ban valóra váltsa a pályázatban szereplő terveket. Megszületett a Szinva terasz, az odavezető passzázs a Széchenyiről, felújították a színházat, hogy csak néhány fő beruházástr említsünk.

Az idén sétálóvá alakítják a Déryné utcát, és végre nem kell többé szégyenkezni a Hősök tere miatt. Tavasszal megtörténik a volt Béke mozi helyén megépülő művészetek háza műszaki átadása, és az operafesztiválra időzítik a nyitást. A Corvin utca négysávúsítása is a program része: ezzel elindul a belső körgyűrű kialakítása, annak a nem holnap elérendő célnak is az érdekében, hogy autómentes legyen a belváros.

Lesznek parkolási gondok. A városvezetés türelmet, megértést kér, és ígéretet tett arra, hogy a lehetőség szerint ideiglenes parkolókat alakít ki. Elhangzott: hamarosan indul(nak) a mélygarázs(ok) építése.

Sz.G.

 

A művészetek háza

A zenétől a filmen, táncon át a képzőművészetig számos művészeti ág otthona lesz. 600 férőhelyes nagytermében évente mintegy 160 hangverseny lesz – főszereplő a Miskolci Szimfonikus Zenekar – , a fennmaradó napokon sokféle módon fogja szolgálni a miskolciakat. Lesz egy 140 és egy 80 személyes moziterme, ahol értékes filmeket fognak játszani. (A Kossuth és a Hevesy megmarad.) Kortárs galéria is helyet kap az épületben, amelynek működését – a városháza megbízása alapján – Sir László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar igazgatója fogja irányítani.