Sertéspestis vírusa egy újabb vaddisznóban Borsodban

Sertéspestis vírusa egy újabb vaddisznóban Borsodban
Sertéspestis vírusa egy újabb vaddisznóban Borsodban
Miskolc – Megyénkben újabb területen azonosították az afrikai sertéspestis vírusát. Házi sertésben továbbra sem mutatták ki a betegséget, csak vaddisznókban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a megyénkbeli Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemében mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát.

Az új esetet január 13-án, a betegség szempontjából magas kockázatú területen azonosították. Az elmúlt négy hónapban az e területről beküldött több mint 150 – főleg az állománygyérítés során kilőtt vaddisznókból származó – minta eddig mind negatív eredményt adott.

Tavaly április végén Heves megyében, májusban Szabolcs-Szatmár-Beregben, majd októberben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonosították a vírust. A járványügyi nyomozás folyamatban van. Az országos főállatorvos – a korábbi esetekhez hasonlóan – minden szükséges intézkedést haladéktalanul elrendelt – olvasható a Nébih honlapján.

Megyénkben az új évben is van sertéspestises eset

Tavaly októberben írtunk először arról, hogy megyénkben is kimutatták az afrikai sertéspestist egy Tarcal mellett kilőtt vaddisznó laboratóriumi vizsgálata során. Azóta újabb 16 – tehát összesen 17 – kilőtt vagy elhullott, fertőzött állatról tud a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a megyénkben.

Legutóbb Tokaj környékén

Az országos főállatorvos a betegség előfordulása miatt a cigándi, a miskolci, a sárospataki, a tokaji, a szerencsi, a tiszaújvárosi, a gönci és a szikszói járás összesen ötven települését nyilvánította októberben ideiglenes, vagy különösen fertőzött területté és vezetett be rajtuk korlátozásokat. Később, november végén módosítottak a települések besorolásán, és a kijelölés határain is a Nemzeti Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport ülése után.

A Nébih adatai szerint folyamatosan fordulnak elő az országban sertéspestist igazoló esetek. Nincs ez másképpen megyénkben sem: a hivatal interaktív térképe szerint 17 regisztrált eset fordult elő eddig Borsod-Abaúj-Zemplén területén. Egy Bodrogolaszi térségében, négy Olaszliszka és Viss között, egy Csobaj térségében, közel a megyehatárhoz, a többi a Tokaj, Tarcal, Prügy, Taktabáj, Tiszaladány által bezárt területre koncentrálódik – vélhetően egy fertőzött állományról lehet szó.

Ezen a területen fordultak elő a legutóbbi esetek is: december 30-án nyolc elhullott állat laboratóriumi vizsgálatai igazolták az afrikai sertéspestist, míg január 4-én egy újabb állat esetén, amelyet szintén elhullva találtak.

Már 63 település

Az eredetileg ötven település is mára 63-ra bővült, amelyen korlátozó intézkedéseket vezetett be az Országos Főállatorvos. A szigorúan korlátozott terület besorolása alá esik Bekecs, Bodrogkeresztúr, Csobaj, Mezőzombor, Prügy, Szerencs, Taktabáj, Taktakenéz, Tarcal, Tiszaladány, Tiszatardos, Tokaj és Zemplénagárd. Utóbbiról már korábban jeleztük, hogy nem a megyénkbeli, hanem egy ukrán fertőzés miatt jelölték ki.

ÉM-HI


Illusztráció
Miskolc - Sokan tartanak attól, hogy elmaradhatnak az év végi disznóvágások az afrikai sertéspestis kapcsán bevezetett korlátozások miatt, hiány lesz a disznóhúsból és egekbe szökik az ára decemberre. A korlátozást kiváltó, Tarcal közelében kilőtt vaddisznót a Taktaközi Gazdálkodók Vadásztársaság...

Illusztráció
Miskolc - Van, ahol az önkormányzat máris be­tiltotta a sertés árusítását a vásárokon. Sokan tartanak attól, hogy elmaradhatnak az év végi disznóvágások az afrikai sertéspestis kapcsán bevezetett korlátozások miatt, hiány lesz a disznóhúsból és egekbe szökik az ára decemberre. A Nemzeti Élelmisze...

A pirossal körül határolt terület a különösen ellenőrzött, míg azon kívül, lila csíkozással jelölve az ideiglenesen fertőzötté nyilvánított terület
Borsod-Abaúj-Zemplén - Az országos fő­állat­or­vos vaddisznóban elő­for­du­ló afrikai sertéspestis be­teg­ség miatt a Cigándi, a Miskolci, a Sárospataki, a Tokaji, a Szerencsi, a Tiszaújvárosi, a Gönci és a Szikszói járás összesen ötven települését nyilvánította ideiglenes vagy különösen fertőzött t...

Felfüggesztették a vaddisznók vadászatát a Taktaközben
Miskolc, Tarcal - A vadásztársaság mindent megtesz a betegség terjedésének megállításáért. Ahogy arról tegnap már beszámoltunk, megyénkben is megjelent az afrikai sertéspestis, amelyet egy Tarcal mellett kilőtt vaddisznóban mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratór...