Sertésálmok és valóság

Sertésálmok és valóság
Debrecen – A 2012-ben elindított sertésprogram a hazai termelők helyzetén érdemben nem javított.

A különbség pontosan 3,9 millió darab a kormány által 2020-ra megálmodott 7 millió sertés és a jelenlegi 3,1 milliós állomány között. Több hiányzik, mint amennyi van. Az állomány az elmúlt négy évben nem ugrott meg, sőt a kistermelők kevesebb sertést tartanak, mint 2012-ben.

Romlott a pozíciójuk

Miért is tartson ma bárki sertést? Azért, hogy minden egyes, sok hónapnyi munkával felnevelt sertésen több ezer forintot bukjon? Ma ugyanis ez a helyzet. A felvásárlási árak 300 forint közelébe – nem egy esetben az alá – zuhantak, a termelők egy része ráadásul a beszállított sertések árát sem kapta meg, mivel felszámolásra került az a feldolgozó, ahova értékesítettek. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) emlékeztet arra, hogy a termelők támogatták a sertés tőkehús áfájának csökkentését, és szeretnék, ha ők is látnák annak előnyét, hogy a fogyasztói árak csökkenése miatt nő a kereslet, és nem csak a spanyol sertéshús iránt. Mint írják, az EU tétlenül szemléli az ágazat vergődését, az intézkedései hatástalanok, ráadásul most ütnek vissza a nemzeti kormány azon, leginkább anagyobb sertéstartó gazdaságokat érintő intézkedései is – földhasználat korlátozása, alaptámogatás elvonása – amelyek következtében jelentősen romlott a sertéstartók jövedelmi pozíciója.

Igazolások pénzért

Megszűnt az a lehetőség, hogy a növénytermesztés eredményéből finanszírozzák az állattartás veszteségeit. Ezen felül idén a támogatások igénybe vételéhez szükséges igazolások kiállítására is díjat vezettek be,így a termelők a támogatás egy részét egyből el is bukják. A halmozódó veszteségek miatt egyre több termelő csökkenti a termelését, vagy hagyja abba a sertéstartást. A helyzet kezelése érdekében a sertés állatjóléti és tenyészkoca támogatás összegét – élve az EU biztosította lehetőséggel – a maximális összegre kell emelni, a Pápai Hús Kft. sertés beszállításainak jogos követeléseit teljes összegben kikell fizetni. Meg kell szüntetni a Vidékfejlesztési Program diszkriminációit és az alaptámogatás-elvonást
is – követeli a MOSZ.

HBN

Címkék: ,