Sellőnek született

Sellőnek született
2008. február 16-án – Kecskeméten – rendezték meg a 2007/2008. évi Országos Uszonyos- és Búvárúszó Diákolimpiát. A Debreceni Búvárklub versenyzői 17 arany-, 8 ezüst- és 7 bronzérmet hoztak haza.

Senánszky Petra – bár még csak ifjúsági korú versenyző – 200 m-es uszonyos gyorsúszásban megúszta a 2008 júliusában a kolumbiai Neivában rendezendő Uszonyos- és Búvárúszó Junior Világbajnokság kiküldetési szintjét.

– Az uszonyos úszás az uszonynak köszönhetően a hagyományos úszásnál gyorsabb, látványosabb, élvezetesebb sport. A sportág hazánkban az 1960-as években “terjedt” el. A verseny medencében zajlik, az úszó uszonyt visel a lábán és légzőcső segítségével vesz levegőt. A hivatalos versenytávok a felnőtteknél: 50, 100, 200, 400, 800, 1500 méter. Nem olimpiai sportág, de négyévente ebből is rendeznek az Olimpiához hasonló világversenyt, a Világjátékokat. – ad rövid ízelítőt Petra.

Magasságát nézve azt gondolná az ember, hogy édesapja Senánszky Zsolt egykori debreceni kosárlabdázó után ő is ezt a sportágat választaná. Petra 8 évesen tanult meg úszni, szülei vitték el az első edzésre a Debreceni Búvárklubba, ahol hamar kiderült, van tehetsége ehhez a sporthoz. Először a házi-, majd az egyre rangosabb versenyeken is bizonyította rátermettségét.

Ahhoz, hogy valaki igazán jó legyen ebben a sportban a legfontosabb a kitartás. Naponta kétszer edzünk, reggel 6-tól 7-ig van úszó edzés a Debreceni Sportuszodában, délután pedig erőnléti, úszó és spinning edzések váltják egymást. Nehezen szoktam meg az edzések miatti koránkelést, de ma már a nyári pihenőidő alatt is, amikor nincs edzésünk korán kipattanok az ágyból.

Petra a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának 8. osztályos tanulója. A napi edzések sok időt igényelnek, de a tanulás rovására nem mennek, bizonyítja ezt az is, hogy már kétszer választották jó tanuló, jó sportolónak a megyében.

Magyarországon sok az egyesület és házon belül is komoly a verseny: Kecskemét, Kaposvár, Budapest, Dunaújváros, Szeged, Orosháza, Eger, Gyöngyös sportolóival szemben a válogatottságért, a világversenyekre való kijutásért is keményen meg kell küzdeni.

– A világbajnokságig még van pár hónap, addig próbálok javítani az 1:56:00-ás időeredményemen és szeretném megúszni a 100 méteres távon is a kiküldetési szintet. Ha ez sikerül, akkor bizakodhatok a világbajnokságon a jó helyezés elérésében is. – beszél lelkesen terveiről Petra.

Aki szeretne közelebbről megismerkedni ezzel a sporttal, annak ajánljuk figyelmébe a 2008. március 8-9-én Hajdúszoboszlón megrendezésre kerülő CMAS Világkupa sorozatának II. fordulóját.

 

Tények
Életkor: 14 év
Magasság: 184 cm
Eddigi eredményei: 20-szoros országos bajnok, 17-szeres második és 7-szeres harmadik helyezett. Serdülő korú versenyzőként felnőtt országos bajnokságon III. helyet szerzett, valamint szintet úszott a Junior Európa Bajnokságra is.
Kedvenc étel: milánói makaróni
Hobbi: bowling, búvárkodás, lovaglás 

 További hírek a haon-sportoldal kategóriából