Sellőlányból királynő lett

Akt.:
Sellőlányból királynő lett
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Senánszky Petra AC/DC-vel és Ivan & The Parazollal tuningolta magát a sorsdöntő futamok előtt.

A cívisvárosi kiválóság, Senánszky Petra teljesítményétől volt hangos a közelmúltban megrendezett uszonyos és búvárúszó világbajnokság: a Debreceni Búvárklub klasszisa három egyéni számban – 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban – indult, s valamennyiben világbajnoki aranyérmet szerzett. S ha ez még nem lenne elég, a 22 esztendős sportoló mindhárom távon világcsúcsot döntött a görögországi Voloszban megrendezett seregszemlén.

A világbajnokság volt az idény versenye a számodra, ám már előtte, az országos bajnokságon világcsúcsokat úsztál. Nem ijedtél meg attól, hogy hamar jöttek a jó eredmények, s ezért nem sikerült tökéletesen a formaidőzítés?

Senánszky Petra: Igazából ez fel sem merült bennem addig, amíg egyre többen nem kérdezték meg tőlem. Abban az időszakban sok vizsgám volt az egyetemen, ráadásul az edzések miatt is fáradt voltam, így tudtam, nem ideális körülmények között úsztam. De amikor már sokadszor feltették a formaidőzítéses kérdést, kicsit elgondolkoztam. De emiatt nem voltam nyugtalan a versenyek előtt.

Volt valami más, ami aggodalomra adott okot?

Senánszky Petra: Nagyon vártam a versenyt, teljesen fel voltam pörögve. Ebben közrejátszott az is, hogy a juniorok korábban Krétán úsztak, s nagyon dicsérték a helyszínt. De kiderült, Volosz egészen más. A szálláshelyünkön nem volt klíma, alig tudtam aludni az első két napban, vennünk kellett egy ventilátort. Sajnos az étkezéssel is gondok adódtak, egytálételeket szolgáltak fel, főleg marhahússal, így esélyem sem volt rá, hogy a megszokott módon táplálkozzam, ugyanis ilyenkor főleg halat, csirkét és zöldségeket fogyasztok. De ezt is megoldottuk magunknak, az edzőnk, Kókai Dávid mindig bevásárolt a zöldségesnél. Szerencsére a versenykörülmények és a rendezés rendben volt, ráadásul nagyon barátságosak voltak a helyi emberek.

Az egyéni számokban egyértelmű favoritként ugrottál a vízbe. Ez nem jelentett nagy nyomást számodra?

Senánszky Petra: Régebben sokkal jobban izgultam, de most már tudom kezelni a helyzetet. Mindig van rajtam nyomás, de már megtanultam ezzel együtt élni, amihez önbizalmat és magabiztosságot kellett szereznem. A legfontosabb, hogy magamért, a saját céljaimért úszom, nem pedig másnak kell megfelelnem. A legjobbat akarom kihozni magamból, s ha ez megvan, akkor már majdnem mindegy, hanyadik helyen érek a célba.


se2

Fotó: Magánarchívum


A verseny előtti feszültséget mivel oldod?

Senánszky Petra: Van egy rituálém, zenét hallgatok, melegítek, sőt van amikor még táncolok is.

Milyen zenét hallgattál Voloszban a döntők előtt?

Senánszky Petra: Most a rock volt előtérben, AC/DC, Guns N’ Roses, Rolling Stones és Ivan & The Parazol szólt a fülhallgatómból.

Számtalan világ- és Európa-bajnoki aranyérem, illetve világcsúcs után mit érzel, amikor összejön egy újabb siker?

Senánszky Petra: Ha arra célzol, egyáltalán nem unom, nagyon örülök az új aranyérmeknek. Voloszban a legnagyobb boldogság a 200 méteres finálé után öntött el, talán azért, mert tudtam, ebben a számban most úsztam utoljára. Amikor megláttam, hogy világcsúccsal lettem első, még a hideg is kirázott. Az 50 méteres döntő után pedig azért voltam rendkívül boldog, mert a női mezőnyben elsőként értem célba 21 másodperc alatt. Ráadásul a megszerzett három világbajnoki címmel összesítésben már 9 felnőtt vébés aranyéremnél tartok, s ezzel én lettem minden idők legeredményesebb magyar uszonyos úszónője.

A sikereidben mennyire tudnak osztozni a vetélytársak?

Senánszky Petra: A 100 és 200 méteres távon a legnagyobb ellenfelem Varga Krisztina volt, ennek ellenére nagyon jó a kapcsolatunk, a vébé ideje alatt egy szobában laktunk. Az uszonyos társadalom olyan, mint egy nagy család, akik az uszodában voltak, mind nagyon örültek az eredményeimnek. A külföldi versenyzőtársakkal is egyre jobb a viszonyom, a záró banketten több meghívást is kaptam versenyre, edzőtáborba, vagy éppen csak kikapcsolódni.

A világbajnokság mennyire forgatta fel a volosziak életét? A helyiek kíváncsiak voltak az eseményre?

Senánszky Petra: Sokan kijöttek a versenyekre, és remek hangulatot csináltak az uszodában. A helyi sajtó is minden nap beszámolt a vébéről, sokat foglalkoztak velünk, így nem volt annyira meglepő, hogy rengetegen kértek aláírást és közös fotót, igazi sztárnak érezhettük magunkat.

A voloszi szerepléseddel egy hosszú és kemény szezont zártál le. Most jön a megérdemelt pihenés?

Senánszky Petra: A levezető szakaszban vagyok, két hétig még napi kétszer úszom. Utána következik a teljes pihenés, de nem tudom elképzelni, hogy ne mozogjak valamit. A tervek szerint elutazom Máltára, ami vélhetően jó lehetőség lesz a feltöltődésre, emellett szeretnék közelebbről is megismerkedni a jógával, illetve a Debreceni Búvárklub nyári táborában is segítek majd. Várhatóan szeptemberben kezdjük el a felkészülést a jövő évre, ami szintén komoly kihívásokat tartogat, hiszen Európa-bajnokság és Világjátékok is vár rám.

– Boros Norbert –