Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.26. 14:23

"Csak akkor vedd föl, ha muszáj!" - Diákhitel

<p>Miskolc, Budapest - Az interneten arra figyelmeztetik egymást a fiatalok, hogy csak akkor vegyenek föl diákhitelt, ha nagyon muszáj. "Húzz bele inkább, hogy kiválthasd ösztöndíjjal!"&#160;&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/diakhitel-olvaso-miskolc-egyetem.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-bunteto-torvenykonyv/cn/boon-news-em_01-20070419-035515"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/kiveh.pdf"><B>Ki veheti föl a diákhitelt?</B></A> [.pdf - 21KB]</p>

Az interneten arra figyelmeztetik egymást a fiatalok, hogy csak akkor vegyenek föl diákhitelt, ha nagyon muszáj. "A diákhitel akkor jó, ha máshogy nem tudod finanszírozni a tanulásodat. Viszont húzz bele inkább, hogy kiválthasd ösztöndíjjal!" - írja az egyik hozzászóló, aki vázolja a hitelfelvétel hátrányait is. Országos napilapok viszont azért foglalkoznak mostanában a diákhitellel, mert vannak olyan diplomások, akik tanulmányaik befejezése után nem kezdték el tartozásuk visszafizetését, az APEH által végzett behajtás pedig komoly nehézségekbe ütközik.

Nincs probléma

A Diákhitel Központ illetékeséhez, Őri András kommunikációs igazgatóhoz fordultunk, aki azt hangsúlyozta: nem az a jellemző, hogy APEH-végrehajtásra kerülnének a diákhitellel élő fiatalok. 2001 óta 250 ezer hallgató vette föl a hitelt, és közülük 40 ezren már a teljes összeget visszafizették. Tartósan nem fizetőknek csupán a törlesztők 3-4 százaléka tekinthető, adósságuk a Diákhitel Központ követelésének nem egészen egy százalékát teszik csak ki. Ezek az adatok nemzetközi viszonylatban is nagyon jó eredménynek számítanak, emelte ki Őri András, hozzátéve: a friss diplomások nagyon jó adósok, aminek az is az oka, hogy élhetnek a díjtalan előtörlesztés lehetőségével.

Szomorú

A Miskolci Egyetem hallgatói élnek a diákhitel lehetőségével, legalább is azok, akik másból nem tudják finanszírozni kiadásaikat. Közöttük van Hircsu Ákos is, a Hallgatói Önkormányzat alelnöke.
- Én kihasználtam a diákhitelt, 10 félév alatt a maximális összeget vettem föl - mondta potálunknak. - A hallgatók habitusától függ, hogy merik-e adóssággal kezdeni munkás éveiket. Azt meg kell jegyeznem, hogy a piacon található hitelek közül még mindig ez a legkedvezményesebb. A törlesztés az első két évben a minimálbér függvénye, az idén 3930 forint. Az igaz, hogy 40 valahány éves koromig fizetni fogom, de szükségem volt a pénzre. A szomorú inkább ez, hogy az egyetemistáknak hitelből kell fenntartaniuk magukat - állapította meg az alelnök.

Tudott róla?
- A diákhitelezést 2001-ben hozta létre az Orbán-kormány
- A Diákhitel Központ a tőkepiacon felvett kölcsönöket adja tovább önköltségi elven a hallgatóknak
- A diákhitel hitelbírálat nélkül, jogosultság alapján jár
- Ha az adós nem törleszt, fizetési felszólításokat küld a Diákhitel Központ
- Hat hónapos eredménytelenség után a központ fölmondja a jogviszonyt
- Ezután kezdődik az APEH behajtása

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!