Segítséget kérnek az ESZOSZ volt dolgozói

Segítséget kérnek az ESZOSZ volt dolgozói
© Fotó: Orosz Csaba
Debrecen – Sokan a mai napig nem kapták meg a tavaly nyáron végzett munkájukért járó bért.

Hónapok óta hiába kérik vissza egészségügyi kiskönyveiket az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) egykori dolgozói. A dokumentum hiányában az érintettek máshol legálisan nem tudnak munkát vállalni és közmunkát sem kaphatnak. Így nagy szegénységben élnek – panaszolta a szövetkezet dolgozói nevében Tóthné Gábor Ildikó (az ESZOSZ munkavállalója) a Piac utcai kormányhivatal előtt tartott sajtótájékoztatón.

eszosz2

Mint ismert, az uniós pénzekkel együtt 5,8 milliárd forintból gazdálkodó ESZOSZ tavaly tavasszal elsősorban az Észak-Alföldön 2800 munkanélkülit vett fel erdei munkára, de nagy többségüknek nem biztosított elfoglaltságot és fizetést is csak egy-két hónapig utaltak. Az érintettek nagy része a mai napig nem kapta meg járandóságát.

eszosz

Tóthné Gábor Ildikó szerint miközben a télen arról értesítették őket, hogy a cég felszámolás alatt áll, az utóbbi hetekben folyamatosan küldik ki a dolgozóknak a felmondó leveleket. Közben megkezdődött az ügy bírósági tárgyalása, amelyet Szolnokon tartanak. Az érintettek jelentős részének azonban még annyi pénze sincs, hogy oda elutazzon – állította a szószóló.

Az ESZOSZ károsultjai ezért a kormány segítségében bíznak. Azt szeretnék, ha ügyüket kiemelten kezelnék. Járandóságukhoz a bérgarancia alapból kívánnak hozzájutni. Addig is, azonnali segélyt kérnek az államtól.

HBN-OCs

 
hirdetés