Segítség kell a drogfüggőség felszámolásához

Akt.:
Segítség kell a drogfüggőség felszámolásához
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen – Amint az első jeleket tapasztaljuk az érintetten fiatalon, érdemes szólni a szülőknek.

Életet menthet az, ha időben észrevesszük, hogy valaki kábítószer-függőséggel küzd. A legfontosabb, hogy már fiatal korban tudatosítsuk, hogy a függősségeket sokszor csak segítséggel lehet legyőzni. Erre a célra jól kiépített egészségügyi, szociális és civilszervezeti ellátás szolgál.

Dr. Papp Csaba, a Debreceni Kábítószügyi Egyeztetési Fórum elnöke hangsúlyozta, az érintett fiatalok a kortársaikra gyakran árulóként tekintenek, ha azok szólnak a szülőknek az adott problémáról. Ez azért is fontos, mert a dizájnerdrogok esetében már egyetlen adag is a fogyasztó halálához vezethet. Magyarország viszont igazán szerencsés, hiszen a dizájnerdrogok nem túl elterjedtek, emiatt a hozzájuk köthető halálozási arány is igen alacsony.

Elenyésző a drogozó fiatalok száma

Kétévente készül felmérés arról, hogy hány fiatal próbálja ki a kábítószereket, ami ugyan pontos képet nem ad, viszont ebből kiindulva arra lehet következtetni, hogy a debreceni fiatalok mindössze 5-10 százaléka nyúlt már a droghoz vagy van a veszélyeztetettségi zónában. A legutóbbi felmérés során Debrecent közepesen fertőzött városnak minősítette az Eurostat, ami elég jó eredménynek mondható, mivel a diákság száma relatíve magas, 35 ezer fölött van.

Félnek felvállalni a problémát

Ebben a kényes témában pontos adatot soha nem fognak kapni a szakemberek – világított rá, dr. Papp Csaba, a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) elnöke. Debrecenben 35 civil szervezet van, amelyik segítséget nyújt a leszokásban, viszont nem lehet tudni, hogy nagyságrendileg hányan is veszik igénybe a szolgáltatásaikat, ugyanis egy részüknél anonim módon lehet segítséget kérni. Az érintettek ugyanis gyakran félnek felvállalni a problémáikat, éppen ezért a névtelenség egyfajta biztonságérzetet nyújt nekik.

Az elnök kifejtette, a szervezetetekkel közösen próbálnak mindent megtenni azért, hogy a drogfogyasztást a lehető legjobban visszaszorítsák. Ennek érdekében különböző rendezvényeken hívják fel a fiatalok figyelmét a szenvedélybetegségek veszélyeire.

– Az egyik legfontosabb dolog, hogy időben észrevegyük, ha egy fiatal bajban van. Ez elsősorban a szülők és a barátok feladata, hiszen ők ismerik legjobban az érintettet. Azoknál a fiataloknál, akiknél kábítószer-függőség alakul ki, teljesen megváltozik a megszokott viselkedés, például az addig vidám, beszédes, illedelmes gyerek magába forduló, csendes lesz, és alig kommunikál a környezetével – hívta fel rá a figyelmet.

A kortársakra is számítani kell

– Elengedhetetlen, hogy az iskolások tisztában legyenek azzal, hogy milyen veszélyekkel jár a kábítószer-fogyasztás, milyen jelei vannak a függőségnek, illetve azzal, hogy hogyan ismerjék fel, ha a környezetükben valaki segítségre szorul. Hiszen a fiatalok jobban tudnak egymás között kommunikálni, és lehet, hogy a bajban lévő jobban hallgat a kortársára, mint az idősebbek tanácsára – hangsúlyozta.

Papp Csaba Debrecenben szerencsésnek ítéli meg a helyzetet abból a szempontból, hogy a városban kevésbé terjedtek el a dizájnerdrogok. Ennek az egyik oka az, hogy a rendőrség folyamatosan nyomoz a kábítószert terjesztők és fogyasztók után, akik később ugye börtönbe is kerülnek. Hozzátette, az is nagy szerepet játszik, hogy a diákoknak különböző rendezvényeket szerveznek, amelyeket ők is hasznosnak ítélnek meg, utána szívesen beszélnek is az elhangzottakról. Ebből kifolyólag egy néhány főnek tartott előadás is több száz emberhez juthat el.

BR


Debrecen - Június 1. és 30. között számos programot szervez a debreceni KEF. A fiatalok bevonása és a társadalmi érzékenyítés a legfontosabb célja a hétvégén elkezdődött drogellenes juniálisnak. Az egy hónapos programsorozatot a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum az önkormányzattal, a debreceni civil...

Debrecen - A szenvedélybetegségek ellen próbálják meg minél szélesebb körben felvenni a harcot. Összesen 12 ötfős csapat vett részt a Forrás Lelki Segítők Egyesülete és a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) által szervezett, Legyen más a szenvedélyed! című vetélkedőn, amely során a diá...