Segítő jobb szerte a világban

Segítő jobb szerte a világban
Segítő jobb szerte a világban - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Ételosztás, táboroztatás, szűrőprogramok szervezése és katasztrófák utáni orvosi segítségnyújtás – csak néhány karitatív program a DEKOM életéből.

A segítő magatartás genetikailag van kódolva az emberben – véli Késmárky András, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportjának (DEKOM) vezetője. A Debreceni Egyetem egykori orvostanhallgatóját – ma már oktatóját – már fiatal medikusként a segíteni akarás vezérelte Nepálba majd Indiába gyakorlatra. Aztán nyolc éve, az Indiai-óceán szigetországait sújtó szökőár pusztításakor fogalmazódott meg benne egy olyan karitatív szervezet létrehozásának ötlete, amely lelkes és elszánt orvosokból áll, akik bármikor mozgósíthatók, ha szükség van rájuk. Így jött létre az egyetem akkori vezetőinek – Fésüs László és Édes István professzorok – támogatásával a DEKOM. Hazánkban nincs még egy egyetem, amelyik elmondhatja magáról, hogy saját karitatív szervezettel rendelkezik.

Az elmúlt években többek között segítettek már Szumátrán, Haitin, Thaiföldön, Pakisztánban a több tízezer áldozatot és sérültet követelő természeti katasztrófák után, az indonéz államtól pedig Késmárky András még kitüntetést is kapott áldozatos munkájáért.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

Felkészültségükre és szakértelmükre az ENSZ és az Unicef is számít egy-egy ilyen kritikus helyzetben. A csapat mindig menetkész és különösen jól felszerelt eszközparkjuk is mobil: könnyen tölthető, vízálló defibrillátor, hordozható ulthahang és EKG, éjjellátó készülékük segíti munkájukat, utóbbi jó szolgálatot tesz, ha például eltűnt sérültet keresnek. Olyan wifis, kamerákkal összekötött műholdas rendszerük is van, amely azonnali kapcsolat létrehozására alkalmas, ha sürgős esetben orvosi konzíliumot kell összehívni. De arra is volt már példa, hogy külföldi tévétársaság élő adásban kapcsolta a híradóba a katasztrófahelyzetben segédkező orvosokat. Állandó csapatuk tizenöt doktorból és műszaki szakemberből áll, de képzettségük révén már három fővel is minden helyszínt meg tudnak közelíteni.

Az életben maradáshoz szükséges, hogy a legfrissebb ismeretekkel rendelkezzenek egyebek mellett a harcászati védőeszközök használatáról, ezért jó kapcsolatot ápolnak a rendőrséggel és a katasztrófavédőkkel is. Munkájuk veszélyességét jelzi, hogy amikor Afrikában jártak, aknafelderítő tiszt kísérte őket, az afgán-pakisztináni határon pedig lövéseket adtak le rájuk.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

A külföldi bevetések mellett hazánkban is sokféle segítő tevékenységet végeznek a gyermekek táboroztatásától a tanyákon elszigetelten élők segítésén át az egészségügyi szűrőprogramok szervezéséig. A vezető szerint ugyan minden hely más, de a szegénység ugyanazokat a problémákat szüli itthon mint külföldön.

Tevékenységi körük évről-évre bővül, így ma már a karitatív részleg mellett, adománygyűjtő, pályázatíró, kutyás és műszaki egységük is van, illetve oktatással és felnőttképzéssel is foglalkoznak.

A DEKOM új programjában azt tűzte ki célul, hogy Hajdú-Bihar megye legszegényebb területein élők ne csak időszakosan kapjanak segítséget adományok révén, hanem munkahelyteremtéssel tartós megélhetéshez juttassák őket.

A Debreceni Egyetem száz orvostanhallgatója vesz részt évente a bevezetés a speciális mentésbe elnevezésű két féléves szabadon választható kurzuson. Mióta az érettségi feltétele az 50 órás közösségi szolgálat teljesítése, a DEKOM a középiskolákkal is együttműködik, és önkéntesként is szívesen látnak bárkit.

– Debreceni Egyetem –