Segít, tanácsod ad és védelmez

Akt.:
Segít, tanácsod ad és védelmez
© Fotó: Molnár Péter
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egy ember életében már magzati korban jelen vannak, segítik a kismama életét.

Igazi hungarikumnak számít, és a gyermek-, tinédzser- illetve családgondozásban is kiemelt szerepet tölt be hazánkban a védőnői szolgálat. A védőnők feladatai az elmúlt 100 évben folyamatosan változtak, igazodva a társadalmi igényekhez és az egészségügyi kihívásokhoz. Küldetésük viszont változatlan maradt: elkötelezetten törekednek a lakosság, a családok, különösen az anyák, a csecsemők, a gyermekek és a fiatalok egészségének megőrzésére. Egészség és biztonság a két kulcsszó a védőnők munkájában, amelyet tanácsadáson és edukáción keresztül valósítanak meg. Tanácsadói munkájuk során a gondozottak egészséggel kapcsolatos kérdéseinek szakszerű megválaszolására, egészségismereteinek gyarapítására, az egészséges életmód tervezésére és a megfelelő döntések kialakítására törekednek egy bizalmi és interaktív kapcsolat kialakítása mellett. Egy ember életében már magzati korban jelen vannak, segítik a kismama életét – felkészítik az anyaságra, a szülésre és a szoptatásra. A születést követően nyomon követik a csecsemő fejlődését, szervezik a kötelező védőoltások beadását, és a kismama bizalommal fordulhat hozzájuk kérdés esetén.

A nehéz időkben is

Születés után figyelemmel kísérik a kisded, -gyermek, -iskolás és tinédzser testi, lelki, szellemi fejlődését; és szerepet vállalnak a higiéniás ellenőrzésükben. Részt vesznek nevelési és oktatási intézmények tanulóinak felvilágosításában, és egészséges életmódra nevelésében. Fiataloknál és a családoknál egyaránt szorgalmazzák a nép­egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvételt.

A védőnők nehéz időben is a családok, az anyukák és a gyermekek mellett állnak. Adott helyzetben felkészítik a családokat a beteg csecsemő és kisgyermek otthoni ápolására és segítséget nyújtanak a család bármely tagjával kapcsolatos egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi problémák megoldásának menedzselésében.

Az elmúlt években egészségügyi-, gyermeknevelési-, családgondozási kérdésekben a legtöbben az interneten keresték a választ. Ez megnehezíti a védőnők munkáját, mert sokszor téves információkat kapnak a gondozottak az online világból.

HBN