Segít, hogy te is segíthess!

Segít, hogy te is segíthess!
© Fotó: Matey István
Debrecen – „Ha a legrosszabb módon kezdi el csinálni az illető, még mindig jobb, mint ha nem történne semmi.”

Bárki részt vehetett az Országos Mentőszolgálat Debreceni Állomáson az újraélesztés világnapja alkalmából megrendezett programon, melyen az előadás mellett kipróbálhatták és megtudhatták az érdeklődők, hogyan és milyen technikával tudunk segíteni egy bajbajutott társunkon. A cél, hogy az emberekben tudatosítsák, a hirtelen szívhalált szenvedett betegek esetében milyen óriási szerepe van a közösségnek, tehát nemcsak egészségügyi kérdés, hanem a társadalomnak, az állampolgároknak talán fontosabb szerepe van egy ilyen esemény bekövetkeztekor, mint az egészségügynek. – Arról szól a dolog, hogy a világon és Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokozók, a hirtelen keringésmegállás szempontjából veszélyeztetett a felnőtt aktív lakosság. Itt az a négy-öt perc, a legkritikusabb időszak, viszont sok esetben az észlelő kezében van. Ezen keringésleállásoknak a nagy része közterületen, munkahelyen és otthon következik be – tudatta az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója, dr. Korcsmáros Ferenc.

1L2A6710Fotó: Matey István

A láncszemek

A regionális igazgató levezette, mit is kell tennünk, ha bajt észlelünk. – Három fő teendő van, amire figyelni kell a segítőnek: az első, hogy időben vegyük észre a kialakulását, majd hívja a mentőket és a legutolsó lépésben kezdje meg a laikus újraélesztést, akár a mellkas összenyomásával, mellkaskompressziókkal. Ezzel a segítő fenntartja a mesterséges vérkeringést, hogy az életfontos szervek túlélhessék, míg a mentőszolgálat a helyszínre nem ér. Ennek a túlélési láncnak gyakorlatilag hat láncszeméből három a segítő kezében van. A negyedik az emelt szintű szaksegítség, ezt követi a kórház, majd a rehabilitáció.

A gát leküzdése

A 13 évvel ezelőtti adatok azt mutatják, hogy tíz százalék volt a laikus általi újraélesztés aránya.
Ezeknek a nyílt és felvilágosító programoknak köszönhetően jelentősen növekedett ez a szám. – Régen az újraélesztés el nem kezdésének a legfőbb oka, hogy nem tudott újraéleszteni a segítő, és félt attól, hogy sérülést okoz a betegnek. Meg kellett változtatni a koncepciót, hogy ne a negatívumokat helyezzük előtérbe, hanem azt kezdjük el hangsúlyozni, milyen esélyt vesz el a betegtől, ha nem segítünk rajta – hangsúlyozta dr. Korcsmáros Ferenc. Majd azt tanácsolta: – Ha a legrosszabb módon kezdi el csinálni az illető, még mindig jobb, mint ha nem történne semmi. Legfontosabb leküzdeni a „félszt”; a gátat, hogy mi lesz, ha sérülést okozunk. Nagy örömünkre egyre szélesebb körben látjuk: ha bekövetkezik a keringésmegállás, igenis mernek és elkezdenek segíteni az emberek.

1L2A6667Fotó: Matey István

Siker

Dr. Korcsmáros Ferenc elmondta, nagyon sok sikeres újraélesztés van, mert meg lehet nyerni még a legbizonytalanabb elsősegényújtót is.

– Szép számmal látunk sikeres újraélesztéseket, maradandó egészségkárosodás nélkül. Az is az újraélesztés céljai közt szerepel, hogy a társadalom számára ép, aktív és egészséges embereket adjunk vissza. Mindenkinek közös felelőssége van: a társadalomnak, a közösségnek és az egészségügyi ellátó rendszernek – mondta a regionális igazgató.

– Nagy Dóra –