Helyi közélet

2015.08.16. 09:30

Tejfehér gazdaság szükséges

Hajdúböszörmény - „A magyar fogyasztókat rá kell venni arra, hogy hazai tejet vásároljanak.”

Hajdúböszörmény - „A magyar fogyasztókat rá kell venni arra, hogy hazai tejet vásároljanak.”

Többek közt áfacsalásokról is szó esett a hazai tejpiac helyzetét értékelő kerekasztal-beszélgetésen pénteken Hajdúböszörményben, mely a IV. Hajdúsági Expo keretében, a Portfolio szervezésében megrendezett Kelet-Magyarországi Agrárfórum záróprogramja volt.

Talpon maradtak

A konferencián az érdeklődők a fejlesztésekről, a támogatási rendszerről, a banki szolgáltatásokról, a hazai mezőgazdaság általános helyzetéről is hallhattak előadásokat. A magyar tejpiac helyzetét elemző meghívottak közül Nyakas András, a Nyakas Farm Kft. ügyvezető igazgatója és Osvay György, a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója „testközeli” példákat hoztak, míg Farkas Gábor, a PwC Magyarország adótanácsadó menedzsere és Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a probléma gyökeréről és a lehetséges kiútról számoltak be.

Osvay György elmondta, súlyos gondot okoznak nekik az áfacsalók. Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) viszont annak ellenére segítséget nyújt nekik, hogy sok vele az adminisztráció: – Fehéríti a gazdaságot – fogalmazott Osvay, aki elmondta, ők úgy tudtak az elmúlt években talpon maradni, hogy teljesen átszervezték a szakmai stábjukat, illetve a minőségi takarmányra kezdtek el hangsúlyt fektetni.

Ne hozzanak be szemetet!

– Meg kellene szüntetni, hogy mindenféle szemetet hoznak be az országba, majd manipulálnak az áfával – fejtette ki véleményét Nyakas András. Hozzátette, nem biztos, hogy a kvótarendszer rossz, ellenben sok szerv hátráltatja a termelés feltételeit, egy egységes, uniós szabályozás talán segítene a helyzeten. – Hogy lehet az, hogy ha exportálom a tejet, utána az abból feldolgozott áru olcsóbban jön vissza? – fakadt ki Nyakas András. Harcz Zoltán rávilágított arra is, hogy az áfacsalással olcsóbbá tett tejjel a nagyobb magyar tejfeldolgozók járnak a legrosszabbul, mivel cégméretükből fakadóan nem fognak kapni uniós támogatást, ellenben az alacsony árak miatt szembe kell nézniük a minőségi problémákkal vagy a kapacitáscsökkentéssel is. Ő is abban látja a megoldás egyik pillérét, hogy a magyar embereket kell visszaszoktatni a hazai tejtermékek vásárlására.

És hogy miért nehéz bármit is tenni az adócsalókkal? Farkas Gábor megmagyarázta: ezek a bűnözők nem a magyarországi áfával manipulálnak, hanem leginkább a szlovákkal, így a NAV nem tud tenni semmit ebben az ügyben, csak ha a szomszédos országgal összefog. – Bízunk benne, hogy 2016-ra ki tudjuk szorítani ezeket a problémás elemeket a tejpiacról, s akkor helyrebillenhet az egyensúly – zárta gondolatait Farkas Gábor.

HBN–VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában