Helyi közélet

2015.07.31. 16:35

Testvérfalvával karöltve szervezett alkotótábort Sáránd

Sáránd - „<em>Faluépítő őseink nyomán</em>” címmel a napokban zajlott Sárándon az I. Népművészeti Alkotótábor a hagyományok jegyében.

Sáránd - „Faluépítő őseink nyomán” címmel a napokban zajlott Sárándon az I. Népművészeti Alkotótábor a hagyományok jegyében.

A 60 résztvevő közel 10 féle kismesterséggel ismerkedhetett, többek között kosárfonással, agyagozással, gyöngyfűzéssel, szűrrátéttel. A tábor ideje alatt a gyerekek megismerhették a falu székelyföldi testvértelepülésének, Etédnek szalmafonó hagyományait is. A legkisebb táborlakó 6 éves, a legidősebb mester 85, mintegy jelképezve azt a törekvést, hogy a még élő idős mesterek átadhassák tudásukat az ifjabb korosztálynak, akik tovább vihetik népművészetük gazdag tárházának egy-egy szeletét. A tábor ideje alatt felépült a falu kemencéje is, hogy a későbbiekben közösségi rendezvények főszereplője legyen.

Természetesen a tábor ideje alatt sok más, gyerekek számára érdekes elfoglaltságot is kínáltak a szervezők: szekerezést a falu határába, éjszakai fürdőzést, kürtőskalács sütést, kemencefűtést.

Az idei tábor a hagyományteremtés mellett azzal a szándékkal szerveződött, hogy a testvértelepüléssel együttműködve a későbbiekben is minden évben más-más mesterség középpontba állításával, esetleg más-más helyszínen rendezzék meg az összejövetelt – tájékoztatta a Naplót Kálmánné Szabó Katalin, táborvezető, alpolgármester.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában