Segélyezés újratöltve Hajdúhadházon

Pillanatkép a hadházi káposztás napokon. A civil szervezetek működése is példaértékű a városban
Pillanatkép a hadházi káposztás napokon. A civil szervezetek működése is példaértékű a városban - © Fotó: Napló-archívum
Debrecen, Hajdúhadház – Tanulságos modell és jó példa, így mutatták be a közgyűlésen az új szociális rendszert.

Az új szemléletű központi szociális ellátórendszer arra ösztönzi a településeket, hogy igényük, tehetségük és forrásaik alapján alakítsák át azt helyben is. Hajdúhadházon immár „tesztüzemmódban” működik, amiről Csáfordi Dénes beszélt pénteken, a megyei közgyűlés ülésén. Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke hangsúlyozta: aki egyszer végigviszi nehézségek árán a saját projektjét, ossza meg másokkal a tapasztalatait.

Agrártelepülés

A 13 ezer lakosú Hadházon csupán 1800-an dolgoznak, 1100 embernek pedig tartósan nincs munkája. A
közfoglalkoztatásba 500-1000 helyit tudnak bevonni évente, a többiek „lehetősége” emellett az immár járási hivatalhoz tartozó foglalkoztatást helyettesítő és az egészségkárosodási támogatás igénylése. Az önkormányzat ezen kívül még háromféle támogatást dolgozott ki – mondta a polgármester.

A fiatalok megtartása és az öngondoskodás – ez a két kulcsszó, ami mentén gondolkodtak, illetve észlelték, hogy sok volt a „potyautas” a szociális rendszerben. Nincs már alanyi jogon járó segély, mindenkinek tenni kell sorsa jobbra fordításáért.

– Hajdúhadház agrárjellegű település, az ipartelepítésről letettünk, elfogadtuk, hogy hozzánk ipari jellegű vállalkozás nem jön. Viszont a feldolgozóipar, ami a gazdálkodásra, növénytermesztésre épül, jöhet. Egy léüzem mellett több ilyen kezdeményezés már elindult.

Létrehoztuk a Hadháztáji védjegyrendszert, kistermelői piacot és boltot; havonta állatvásárt tartunk. Pályázati forrásból és önerőből működtetjük a szociális földprogramot, s mivel sovány állami földjeinket nem tudjuk művelésre odaadni, sajátunk pedig nincs, a lakóházak melletti nagy kertek megművelésére kapacitáljuk a helyieket – sorolta Csáfordi Dénes.

Hozzátette a polgármester, hogy a Start-munkaprogramban is évek óta az öngondoskodás felé terelgetik a helyieket, a tényleges termelést képzés előzi meg.

– Hiába segítettünk csak az értékesítésben, kevés volt. Ezért támogatást adunk azon őstermelőknek, akik feldolgozzák, amit előállítottak: beszállunk a kistermelői üzem létrehozásába, ami a korábban felsoroltak mellett igazán kiutat jelenthet – mondta.

Csak fűtési szezonban

Települési támogatás címén lakhatásra, gyógyszerre és rendkívüli esetekre jár pénz, utóbbi kettőt komolyan ellenőrzik, a jegyző és a polgármester hatásköre – hallhattuk. Lakhatásra kapni azt jelenti, hogy kizárólag fűtési szezonban, a piaci ár 30-40 százalékáért adja az önkormányzat a tűzifát. A radikális döntés oka szemléletes.

– Éves szinten 10 milliós kiadást jelentett nekünk a lakhatási támogatás, de ma már tudom, hogy az 5-10 ezer forintokat csak kidobtuk az ablakon, mert nem jelentettek tényleges segítséget. Az ingyen tűzifa pedig? Sokszor már akkor el volt adva, amikor még ki se szállítottuk; volt, aki kérte, hogy ne is hozzá vigyük, hanem máshoz… Ami ingyen van, azt nem becsülték meg, ezért döntöttünk a kedvezményes ár mellett – indokolt a vezető.

A jelen problémái

– Problémák, hátrány és elvándorlás jut eszünkbe a vidékről, a vágyálmunk, hogy itthon tartsuk a fiatalokat. Nekik szól az önkormányzat egyszeri, 500 ezer forintos támogatása, amennyiben helyben építkeznek, telket, házat vesznek, felújítanak – közölte a polgármester. Bár még április elseje óta vezették be, nagy az érdeklődés iránta – tette hozzá.

– Barak Beáta –


Támogatások

I. Közmunka

II. Járási támogatás: foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási támogatás.

III. Önkormányzati támogatás: szociális földprogram, települési támogatás (lakhatási, gyógyszer- és rendkívüli), egyéb (fiatalok lakáshoz juttatása, kistermelővé válás).


Segély vagy fejlesztés?

Tóth József képviselő, Polgár első embere (DK) ellentmondásra hívta fel a figyelmet a közgyűlésen. Szerinte az új rendszer satuba szorítja a településvezetőket, mert a segély fedezete az iparűzési adó lehet, amiből a korábbi években fejlesztettek. Segélyezzek vagy fejlesszek akkor? – kérdezte.

Pajna Zoltán (Fidesz–KDNP) kiemelte, az uniós források lehetőséget adnak fejlesztésre. Ménes Andrea frakcióvezető, Vámospércs polgármestere (Fidesz–KDNP) pedig azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzatiság épp attól szép, hogy a vezetők maguk döntenek a rendelkezésre álló forrásokról. Úgy, ahogyan a kormány adósságkonszolidációja a takarékosságra figyelmeztetett, az öngondoskodásra sarkallt; a lakossággal is meg kell értetni, hogy a településfejlesztés, az öngondoskodás érdekében adót kell fizetni. Így világosodik a feketegazdaság, és gondoskodhatunk a rászorulókról.