ScienNet-ügy: a rendszerből jövedelmet szerzőknek saját felelősségükre kell adóbevallást készíteni

Saját felelősségükre, önadózóként kell bevallaniuk a ScienNet tagjainak a rendszerből szerzett jövedelmüket.

A speciális törzsvásárlói rendszer ügyében 2009-végén, adócsalás miatt indult eljárás. Azóta az ügyben nyomozó Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságához (VPOP) sok beadvány érkezett a tagoktól, hogy segítsenek a rendszerből származó jövedelmük bevallásában. A VPOP pénteki közleménye szerint ebben nem tudnak segíteni. Az amerikai székhelyű cég magyarországi képviselőjének előzetes letartóztatását egyébként a héten hosszabbította meg 3 hónappal a bíróság.

A vám- és pénzügyőrség november végén jelentette be, hogy eljárás indult egy speciális törzsvásárlói rendszert működtető amerikai bejegyzésű cég ellen, mert a gyanú szerint nem fizettek adót Magyarországon. Akkor előzetes letartóztatásba került a cég itthoni megbízottja. A vámhatóság szerint milliárdos nagyságrendű adót nem fizettek be. A társaság jogi képviselői szerint viszont mindenben a törvényeknek megfelelően jártak el.

A VPOP pénteki tájékoztatása szerint az ügyben a héten hosszabbították meg a november vége óta előzetesben lévő gyanúsított, a ScienNet magyarországi képviselőjének letartóztatását. Egyelőre tart a Magyarországon lefoglalt szerver adatainak kiértékelése, de ezután ezt a szervert újra üzembe helyezik, ami a közeljövőben várható.

Eddig több olyan beadvány érkezett a nyomozó hatósághoz, amelyben a 2009. évi személyi jövedelemadó bevallás elkészítéséhez kérnek segítséget, illetve igazolást magánemberek és egyéni vállalkozók. A VPOP felhívja a ScienNet tagjainak figyelmét, hogy a törvények szerint a vámhatóság nem adhat és nem is ad igazolást a Sciennet rendszerből származó bevételek, jövedelmek összegéről. Ha valakinek ebből jövedelme lett, akkor azt saját felelősségére, önadózóként kell bevallania.

A nyomozás közben felmerült, hogy a társaság off-shore cégeknek utalt át több százmilliós nagyságrendű összegeket. Ezek jogalapját és a ScienNet rendszer működésének jogszerűségét szintén vizsgálja a VPOP.