Magyarország

2008.05.28. 12:18

Fa dőlt járókelőkre

<p>Kívülről teljesen egészségesnek tűnik az az ostorfa, amely rádőlt szerda délelőtt két nőre a fővárosi Erzsébet téren. A gyökere a földben maradt, a gyökérnyaknál tört ketté a törzse. A fát a Főkert kezeli. <dia width="900" height="700" alt="Fa dőlt járókelőkre 2008.05.28."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Fa_d__337_lt_j_r_kel__337_kre_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Fa dőlt járókelőkre 2008.05.28." /></a></dia></p>

A társaság munkatársai az összes fát átvizsgálják a környéken a szerencsétlenség miatt. A helyszínen vizsgálódó igazságügyi szakértő szerint a fát gombás fertőzés támadta meg.

Az első becslések szerint 70-80 éves lehet a kidőlt fa. Kívülről teljesen egészségen látszik, nem tűnt korhadtnak, és a lombja is zöld. A Főkert körülbelül 150 ezer fát gondoz Budapesten, ezeket lehetetlen "óramű pontossággal" ellenőrizni - mondta a Független Hírügynökségnek a Főkert parkfenntartási igazgatója.

Erdősné Győrffy Márta szerint a társaság munkatársai egyszerű szemrevételezéssel állapítják meg, milyen állapotban vannak a fák ott, ahol éppen dolgoznak, az ő felelősségük eddig terjed. Az Erzsébet téren kidőlt fa ügyét igazságügyi szakértő vizsgálja - tette hozzá.

Móczár Béla, a fát vizsgáló kertészmérnök, igazságügyi szakértő a Független Hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítójának elmondta, hogy a fa kéreg alatti részét gombás fertőzés támadta meg, emiatt gyengült meg, ez kívülről, szemmel egyáltalán nem látható.

A fa lombozatán azért nem látszott a betegség, mert a törzs tápanyagokat és vizet szállító része viszont egészséges maradt. A több tonnás fa a lombozattól, vagyis a saját súlyától dőlt ki - tette hozzá.

A 12-15 méter magas ostorfa két, padon ülő nőt sebesített meg. Egy 70 éves asszonyt életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba. Egy 40 éves nő könnyebb sérüléseket szenvedett, de őt is kórházba szállították, mert fájlalta a hátát. A kidőlt fát feldarabolják a tűzoltók.

Meghalt az életveszélyes sérült

Műtét közben meghalt az az idős nő, akire szerda délelőtt rádőlt egy fa Budapest belvárosában - mondta el a Független Hírügynökségnek a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti osztályának ügyeletes orvosa. A kidőlt fa egy másik járókelőt is megsebesített, őt súlyos sérülésekkel kezelik a kórházban, várhatóan még egy ideig bent tartják.

Móczár Béla, a fát vizsgáló kertészmérnök, igazságügyi szakértő a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a fa kéreg alatti részét gombás fertőzés támadta meg, emiatt gyengült meg, ez kívülről, szemmel egyáltalán nem látható. A fa lombozatán azért nem látszott a betegség, mert a törzs tápanyagokat és vizet szállító része viszont egészséges maradt. A több tonnás fa a lombozattól, vagyis a saját súlyától dőlt ki.

  • Sörösüveggel "fizetett" a taxisnak
  • Tíz nap legjobb csempésztrükkjei Trükkös cigaretta csempészek 2008.05.28.
  • Halálra gázoltak egy kislányt
  • Kiraboltak egy játéktermet  Kiraboltak egy játéktermet Tiszaújvárosban 2008.05.27.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!