Schmitt Pál: a közös összefogás és a munka időszaka érkezett el

A köztársasági elnök arra kér minden magyar állampolgárt, hogy tartsa tiszteletben a választások demokratikus végeredményét.

Az államfő beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik éltek alkotmányos jogukkal és kinyilvánították választói akaratukat, azoknak, akik megmérették magukat, valamint azoknak a szakembereknek, akik a voksolás lebonyolításában segédkeztek. Schmitt Pál az újonnan megválasztott polgármestereknek azt üzente, hogy éljenek a lehetőséggel és az ország felvirágoztatásán fáradozzanak, az új képviselőtestületi tagoknak pedig, hogy segítsék elöljáróik munkáját.

Bordás Vilmos, az Országos Választási bizottság (OVB) elnöke elmondta, az önkormányzati választás zavartalanul zajlott le, a váratlan események érdemben nem zavarták a voksolás menetét. A voksolás részletes adatait az Országos Választási Iroda vezetője ismertette.

Sári Miklós elmondta, 3176 településen 10741 szavazókörben szavaztak vasárnap a magyarok. A névjegyzékben szereplő, 7,8 millió választópolgárból 3645029-en járultak az urnákhoz, ez a választásra jogosultak 46,36 százaléka. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb, 55,62 százalékos részvétel, a legkevesebben pedig Hajdú-Bihar megyében adták le voksukat, itt mindössze 41,92 százalékos volt a részvétel. Ami a polgármester-választást illeti, az ország 3034 településén választottak elöljárót – a legtöbb szavazatot elért két, vagy több jelölt azonos szavazatszáma miatt összesen 9 településen volt eredménytelen a voksolás. Itt időközi választást kell majd tartani. Főpolgármestert 524132-en választottak; ez a fővárosiak 42,89 százaléka.

– Független Hírügynökség –