Schmitt: Nem revíziót, hanem békét és gyümölcsöző együttműködést kínálunk szomszédainknak

Befejeződött a parlamenti megemlékezés
fuggetlen | 2010.06.04 17:42

A Szózat eléneklésével befejeződött az Országgyűlés trianoni emlékülése pénteken délután.

Kritizálja a bukaresti kormányt a legnagyobb román ellenzéki párt alelnöke
fuggetlen | 2010.06.04 17:42

A Nemzeti Összetartozás Napjáról és a kettős állampolgárságról szóló törvények elleni reakciók hiánya és a “szégyenletes hallgatás” miatt kritizálja a bukaresti kormányt a legnagyobb román ellenzéki párt alelnöke.

Hiller: Az Unió kötheti össze a magyarokat
fuggetlen | 2010.06.04 17:37

Rossz és igazságtalan volt a trianoni békediktátum, mert a győztesek nemcsak legyőzték, hanem meg is alázták a veszteseket – mondta az MSZP pénteki megemlékezésén Hiller István, a párt elnökségi tagja.

TRIANONI EMLÉKÜLÉS – Sólyom László beszéde
fuggetlen | 2010.06.04 17:36

Egy ország állampolgárai, illetve az államhatároktól független kulturális és történelmi közösség létezhet egyidejűleg, egymásra figyelemmel – erről beszélt Sólyom László a parlament trianoni emlékülésén.

TRIANONI EMLÉKÜLÉS – A Jobbik szerint fájó, hogy az MSZP nem vesz részt az ülésen
fuggetlen | 2010.06.04 17:16

“Valahol fájó”, hogy az MSZP nem vesz részt a parlamenti emlékülésen – ezt mondta Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője az ülés előtt néhány perccel.

Nem revíziót, hanem békét és gyümölcsöző együttműködést kínálunk szomszédainknak – mondta pénteki ünnepi beszédében az Országgyűlés elnöke.

Schmitt Pál hozzátette: méltóképpen kell emlékezni a 90 évvel ezelőtt történtekre, de a múlton való kesergés helyett meg kell ragadni minden lehetőséget a sebek gyógyítására.

A házelnök emlékeztetett rá: az új kormány nem jött üres kézzel, hiszen a parlament törvényt alkotott az állampolgárságról és a trianoni évfordulót a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Schmitt Pál szavai szerint ezzel eleget tettek a nép akaratának és a lelkiismeretüknek is. A házelnök, idézve az alkotmányból, kijelentette: Magyarország felelősséget visel a határon túli magyarokért.

Schmitt Pál idézett a Nemzetgyűlés 1920. június 4-i jegyzőkönyvéből. A 90 évvel ezelőtti ülésen egyebek mellett elhangzott, hogy “minden igazságtalanság megbosszulja magát”. Az akkori felszólalások közül kiemelte azt az üzenetet, amely az elszakított országrészekben élőknek szólt: “ezerévi együttlét után válnunk kell, de nem örökre!”.

A házelnök ünnepi beszédét megelőzően köszöntötte az államfőt, a miniszterelnököt, a kormány tagjait, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, Mádl Ferenc korábbi államfőt, Antall József néhai miniszterelnök özvegyét, Boross Péter és Medgyessy Péter volt miniszterelnököket, az egykori házelnököket, a határon túli magyar szervezetek képviselőit, történelmi egyházak vezetőit, valamint a hazai kisebbségi szervezetek, diplomáciai testületek képviselőit és az EP-képviselőket.

– Független Hírügynökség –