Schiffer: Az LMP nem hisz a tekintélyelvű demokráciában

Akt.:
A Lehet Más a Politika (LMP) tartja magát a kampány idején megfogalmazott ígéreteihez, továbbra is a részvételi demokrácia híve, míg a kormánypárt a tekintélyelvű, illetve centralizált demokráciát támogatja – közölte Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a párt első 30 napját értékelő pénteki sajtótájékoztatón.

A politikus elmondta, az eddig a parlament elé került témák közül az LMP az esetek kétharmadában a kormánypárttal ellentétesen szavazott. A fennmaradó egyharmadban tartózkodott, vagy pedig támogatta a javaslatot, így például a kettős állampolgárságról szóló módosítást.

A párt három önálló törvényjavaslatot terjesztett elő, illetve egy házszabály-módosítást kezdeményezett a nemzetbiztonsági törvény kapcsán. Erre az LMP szerint azért volt szükség, mert annak idején nem volt kizárt, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot a Jobbik vezetheti.

Az LMP másik fontos kezdeményezése a kampányfinanszírozási rendszer rendezésére irányuló törvénymódosító javaslat volt, amelyet nem vett tárgysorozatba az Országgyűlés. Kérdés, hogy képzeli el a tiszta közéletet a Fidesz anélkül, hogy egyáltalán lehetőséget adna a kampányfinanszírozás átláthatóságának – jegyezte meg Schiffer András. Hozzátette, az LMP ezt nem hagyja annyiban, ezért a jövőben újra és újra felvetik majd a javaslatot.

Az LMP szerint egyébként a Fidesz “esélymegvonó” politikát hirdet, amely Orbán Viktor 29 pontján is meglátszik. Jávor Benedek, az Országgyűlés fenntartható feljődés bizottsága elnöke a sajtótájékoztatón közölte, a fenntarthatósági szempontok teljes egészében hiányoznak a Fidesz programjából, amelyet számon is kértek a kormánytól. A 29 pontos csomag ráadásul az alsó jövedelműek zsebéből 300-350 milliárd forintot vesz ki a felsőbb rétegek javára, növelve ezzel az esélyegyenlőtlenséget – hangsúlyozta Jávor Benedek.

– Független Hírügynökség –