Gazdaság

2018.10.02. 13:35

Havi 400 ezres ösztöndíj is összejöhet külföldi ösztöndíjjal

Debrecen – Nem az én tisztem bizonygatnom, hogy mennyire jót tesz egy fiatal szakembernek, hogyha más országokban, más kultúrákban más gyakorlatokat is megismer, és esetleg azokba bedolgozza magát – fogalmazott Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a 20. Külügyi Börze keddi megnyitóján.

Debrecen – Nem az én tisztem bizonygatnom, hogy mennyire jót tesz egy fiatal szakembernek, hogyha más országokban, más kultúrákban más gyakorlatokat is megismer, és esetleg azokba bedolgozza magát – fogalmazott Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a 20. Külügyi Börze keddi megnyitóján.

A programot a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottsága és az Erasmus Student Network Debrecen rendezte. Ezúttal 24, szakmai és külföldi ösztöndíjakkal foglalkozó szervezet, valamint az egyetem képviselői tájékoztatják az egyetemi polgárokat a külföldi részképzések, tanulmányutak, nyelvtanulás, szakmai gyakorlatok, munkalehetőségek, valamint mobilitási programok adta lehetőségekről a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán.

Nemzetközi kapcsolatok

Beszédében Bartha Elek oktatási rektorhelyettes hangsúlyozta: a kiállítók számából ítélve ez egy sikeres rendezvénysorozat, hiszen évről évre egyre nagyobb számban vesznek részt. Mielőtt a megnyitóra ment, éppen a Bécsi Műszaki Egyetemmel írt alá egy Erasmus-megállapodást. Magyarországon a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi hallgató, nagyon sok országból jönnek ide tanulni, de az is nagyon fontos, hogy a hazai hallgatóknak is a lehetőségek széles tárházát tudják felkínálni ösztöndíjprogramok keretében, szakmai gyakorlatok és részképzések révén, hosszabb-rövidebb cserekapcsolatok, kiutazások formájában, hogy külföldi tapasztalatokat szerezzenek.

– Nem az én tisztem bizonygatnom, hogy mennyire jót tesz egy fiatal szakembernek, hogyha más országokban, más kultúrákban más gyakorlatokat is megismer, és esetleg azokba bedolgozza magát. A Debreceni Egyetem számára fontos, hogy a hallgatói nemzetközi szinten is tájékozottak legyenek, ennek a börzének pedig az a célja, hogy elősegítse a kapcsolatteremtést, a hallgatók számára a tájékoztatást arról, hogy milyen lehetőségek vannak. Hiszen a lehetőségek évről évre bővülnek, és távolról se használjuk ki az összes külföldi programot – mutatott rá Bartha Elek.

Jobban boldogulhatnak

Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájának vezetője a megnyitón arról is beszélt, hogy a börzékkel próbálnak igazodni az Erasmus és a Campus Mundi jelentkezési határidejéhez. Sajnos a két program lehetőségei nincsenek teljesen kihasználva, évente körülbelül 300–350 hallgatót küld ki az egyetem erasmusos országokba és Európán kívüli partnerországokba szakmai gyakorlatra és részképzésre.

– A cél az, hogy minél több hallgató hozzáférjen ezekhez a lehetőségekhez. A börze célja is az, hogy ezek mellett megismertesse a hallgatókat az ösztöndíjakkal, nyelvtanulási és mobilitási lehetőségekkel, külföldi szakmai gyakorlati lehetőségekkel.

Az erasmusos, tehát eu-s országok esetében 200 ezer forint körüli ösztöndíjakat tudunk kínálni, ha pedig Campus Mundi programmal utaznak a hallgatók gyakorlatra vagy részképzésre az Európán kívüli partnerországokba, akkor ott havonta 350 ezer forint az ösztöndíj, amely a kiegészítésekkel akár 400 ezer is lehet”

– ismertette Jánosy Orsolya.

– Azt gondolom, hogy ezek az összegek már képesek finanszírozni a kinttartózkodást, és így a hallgatók a családjukra rótt anyagi terhek nélkül tudnak külföldön tanulni.

Fotó: Vass Attila

A jelentkezési határidők nyitva vannak, a szakmai gyakorlatokra a pályázati lehetőségek folyamatosak, s az Erasmus esetében is vannak még most zajló részképzési pályázatok. Utazzanak, lássanak világot, szerezzenek külföldi tapasztalatokat, hiszen azok birtokában sokkal jobban tudják kamatoztatni a tudásukat a munka világában – mondta a szakember.

Az Erasmus-generáció

Az ünnepségen Palakovics Dóra, a DEHÖK Hallgatói Külügyi Bizottság elnöke egyebek mellett leszögezte: – Nagyszerű érzés, hogy immár 20 alkalommal sikerült embereket meggyőzniük arról, hogy belevágjanak életük kalandjába, és részt vegyenek valamilyen mobilitási programban. Fontosnak tartom kiemelni azt, hogy mi vagyunk az Erasmus-generáció, az első olyan generáció, amelynek tagjai már szabadon dolgozhatnak, utazhatnak, tanulhat külföldön. Ez egy nagyon nagyszerű lehetőség, hogy ezt kihasználjuk, s ez az esemény is a hallgatókért van, nekik szól.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!