Saron kapcsán az agyvérzésről

Az izraeli miniszterelnök betegsége kapcsán érdeklődtünk az agyvérzésről és annak kezeléséről a B.-A.-Z. megyei kórház II. ideggyógyászat – toxicológia – stroke osztály vezetőjétől, dr. Valikovics Attila főorvostól.

A szakember tisztázta: az agyérkatasztrófák mintegy 20 százaléka agyvérzés, 80 százaléka agylágyulás. A kettő közül általában az agyvérzés a súlyosabb. Az agyvérzések között különbséget tesznek az alapján, mely területen lépett fel. Lehet az agyállományban, a burkok között, a burkon kívül. A kiváltó ok sem mindegy, lehet érfejlődési rendellenesség, daganat bevérzése, avagy kiugróan magas vérnyomás. 

Választási szempontok 

A kezelését illetően mindezeket figyelembe veszik, de minthogy általában súlyos állapottal jár, intenzív terápiát, folyamatos megfigyelést követel meg. A konzervatív vagy műtéti eljárás közötti választásnál szempont a vérzés elhelyezkedése, s az is: a vérzést kiváltó ok megszüntethető-e műtéttel.  Állományvérzés esetén a bevérzés nagysága is döntő: az 1-2 centiméter alattit nemigen műtik. Annál inkább a nagyobb kiterjedésűt, amely a koponyán belül térfoglalást okoz, s a társult vizenyő is fokozza a koponyaűri nyomást, amely veszélyezteti az életet. Ilyenkor a vérömleny eltávolításával kísérlik meg a nyomáscsökkentést. Ha egy nagyobb vérzés betör az agykamrában dréncsövet vezetnek be e célból. 

Egy biztos: súlyos 

Bármelyik formáját is alkalmazzák, az nagy műtétnek számít, tehát a beteg általános állapotán túl mérlegelni kell a szív, a keringés és a tudat állapotát.

Az altatást nem csak a műtét miatt alkalmazzák, de amiatt is, hogy a beteget megóvják a külvilág keltette stresszreakcióktól, súlyos esetekben így biztosítják a kellő oxigénellátást, szabályozzák a koponyaűri nyomást.

A kérdésre, biztosan ki lehet-e hozni valakit a hosszú ideig történő mélyaltatásból, a főorvos elmondta: igen, de az agyvérzés 30 százaléka halálos kimenetelű.

– Figyelemmel kísérem az Ariel Saronról szóló híradásokat. A közlésekből szakmai szempontból nem sok minden derül ki, nem lehet következtetni az agyvérzés helyére, kiváltó okára. Egy biztos: igen súlyos az állapota.

Sz.K.