Sárkányfesztivál Bódvalenkén

Egy sikeres programsorozatot ünnepeltek szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvalenkén.

A csaknem teljesen romák lakta településen az elmúlt években felszámolták a cigánytelepet és szinte minden munkaképes helybeli dolgozhat. A szombati rendezvény a Sárkányfesztivál elnevezést kapta, a sárkány ugyanis véleményük szerint a helyi turisztikai értékek szimbóluma.

Egy éve még kevésbé volt okuk a településen élőknek az ünneplésre, hiszen szinte senkinek nem volt munkája. Különböző turisztikai, művészeti és foglalkoztatási programoknak köszönhetően ma már szinte mindenki dolgozhat.

Pásztor Eszter, a program koordinátora szerint a legnagyobb eredmény az, hogy a falu 46 munkaképes lakójából tizedik hete 31-en dolgoznak. Hozzátette: ezek ugyan fenntartott foglalkoztatások, de reméli, hamarosan gazdaságilag sikeres munkát is tudnak adni a helyieknek.

Mindezek mellett a házak falára freskókat festettek, amelyek nemcsak szebbé teszik a települést, de idegenforgalmi célokat is szolgálnak. Ez szintén a helyiek megélhetését segíti. Tavaly kilenc képet avattak fel, jelenleg három művész dolgozik Bódvalenkén.

Egyikük Horváth János festőművész, aki elmondta: nyáron külföldi művészek is érkeznek a faluba Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából, de lehet, hogy Franciaországból is vendégül láthatnak valakit.

A településen felállított és most felavatott 2 méter magas, 10 méter hosszú sárkányszobor Imrei Boglárka alkotása. Pásztor Eszter szerint a sárkány szimbólum, összekötő kapocs a falu turisztikai kínálatának két fő eleme, a cigány művészet és kultúra, valamint a falut körbevevő, védett lápra épülő ökoturizmus között. A Sárkányfesztivál szervezői gyűjtést szerveztek a borsodi árvízkárosultak javára is.

-Független Hírügynökség-