Sarkantyús teknősök bújtak elő a debreceni állatkertben

Sarkantyús teknősök bújtak elő a debreceni állatkertben
© Fotó: debreceni állatkert
Debrecen – Az első kis teknős május 8-án bújt ki a tojásból, két testvére pedig a következő napon követte példáját – adta hírül a Nagyerdei Kultúrpark. Ők az első saját nevelésű sarkantyús teknősök (Geochelone sulcata), akik az állatkertben látták meg a napvilágot.

A mostanra tenyérnyi nagyságú, jó étvágyú és életerős apróságok a napokban csatlakoztak fajtársaikhoz, így Debrecenben, az állatkert történetének legnagyobb – nyolc egyedből álló – sarkantyús teknős állományát láthatják az érdeklődők – áll a közleményben.

Afrika legnagyobb szárazföldi teknősfajára a Szaharától délre eső száraz szavannák fokozatos elsivatagosodása jelenti a legnagyobb veszélyt. Az élőhely pusztulása mellett létüket az illegális állatkereskedelem fenyegeti, ezért szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján, valamint a washingtoni egyezmény II. függelékében.


Mikroműanyagot rejt a part menti homok a álcserepesteknős-fészkek közelében
Exeter - Mikroműanyagot rejt a part menti homok a teknősfészkek közelében is: átlagosan 5300 műanyagrészecskét találtak köbméterenként az Exeteri Egyetem kutatói 60 centiméteres mélységben, a közönséges levesteknős (Chelonia mydas) és álcserepesteknős (Caretta caretta) homokba ásott fészkeinek közel...

London - Egy 228 millió éves csaknem teljes, megkövesedett teknőscsontvázlelet azt bizonyítja, hogy a teknősöknek evolúciójuk korai szakaszában nem volt páncélja. A délnyugat-kínai ásatáson előkerült fosszilis csontváz nagyobb, mint egy franciaágy. "Úgy néz ki, mint egy teknős, de a páncélja a ha...