Sargentini-jelentés – Orbán: azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, nem leszünk bevándorlóország

Akt.:
Strasbourg, 2018. szeptember 11. Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én.
Strasbourg, 2018. szeptember 11. Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. - © MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Strasbourg – Azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, “nem leszünk bevándorlóország” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén, a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről folytatott vitában.

Hangsúlyozta: “visszautasítom, hogy a bevándorlásparti erők fenyegessék, zsarolják, rágalmazzák Magyarországot és a magyar embereket”.

Minden nemzetnek és tagállamnak joga, hogy eldöntse, miképpen rendezi be saját életét a saját országában. “Mi megvédjük a határainkat, és csak mi fogjuk eldönteni, kikkel élünk együtt. Kerítést építettünk és megállítottuk az illegális migránsok százezreit. Megvédtük Magyarországot, és megvédtük Európát” – jelentette ki, úgy fogalmazva: a mai eset az első az Európai Unió történetében, amikor egy közösség elítéli a saját határőreit.

A kormányfő leszögezte: “Magyarország nem enged a zsarolásnak. Magyarország védeni fogja a határait, megállítja az illegális migrációt és védeni fogja a jogait. Ha kell, Önökkel szemben is”.

“Mi, magyarok készen állunk a jövő májusi választásokra, ahol végre az emberek dönthetnek Európa jövőjéről” – hangoztatta Orbán Viktor.

Kiemelte: “azért állok most itt, és védem meg a hazámat, mert a magyarok számára a szabadság és a demokrácia, a függetlenség és Európa becsület kérdése. Ezért az Önök előtt fekvő jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét”.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország döntéseit a választók hozzák meg, a parlamenti választásokon.

“Önök nem kevesebbet állítanak, mint hogy a magyar nép nem elég megbízható, hogy megítélje, mi az érdeke. Önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek” – fogalmazott a miniszterelnök.

FRANCE-EU-POLITICS-DIPLOMACY-PARLIAMENTFotó: AFP / Frederick Florin

Azt mondta, a Sargentini-jelentés nem adja meg a tiszteletet a magyar embereknek, kettős mércét alkalmaz, visszaél a hatalommal, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja pedig sérti a szerződést.

“Nekünk Magyarországon a demokrácia és a szabadság nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. Önök most számbeli többség alapján akarnak erkölcsi ítéletet mondani és megbélyegezni egy országot és egy népet. Önök súlyos felelősséget vesznek magukra, amikor először az EU történetében egy népet ki akarnak rekeszteni az európai döntésekből. Önök megfosztanák Magyarországot attól, hogy a saját érdekeit képviselhesse az európai családban, amelyhez tartozik” – fejtette ki az plenáris ülésen Orbán Viktor.

Jelezte, vannak és lesznek is vitáik, különbözőképpen gondolkodnak a kontinens keresztény jellegéről, a nemzetek és a nemzeti kultúrák szerepéről, a család lényegéről és hivatásáról, továbbá “homlokegyenest ellenkező” nézeteket vallanak a migrációról. De szerinte a különbségek nem adhatnak okot arra, hogy bármelyik országot megbélyegezzék és kirekesszék a közös döntés lehetőségéből. Hozzátette, “mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”.

A miniszterelnök megjegyezte: egy olyan országot akarnak kirekeszteni, amely az európai választásokon is egyértelmű döntéseket hozott. 2009-ben 56 százalékos, 2014-ben 52 százalékos többség szavazott a Fidesz-KDNP-re – emlékeztetett, kijelentve: “az EP-nek mi vagyunk a legsikeresebb pártja”.

A szocialista és liberális ellenfelek érthetően nem boldogok e sikertől – folytatta -, de bosszút állni a magyarokon, amiért nem őket választották, nem tisztességes és nem is európai.

Szerinte a Sargentini-jelentést olyanok írták, akik alapvető tényekkel sincsenek tisztában. A 37 súlyos ténybeli tévedést tartalmazó jelentés bevallja, hogy elmulasztottak hivatalos delegációt küldeni Magyarországra – hívta fel a figyelmet.

Szavai szerint “a mi uniónkat az tartja össze, hogy a vitákat szabályozott keretek között rendezzük”. Felidézte, ő maga is kötött megállapodásokat, kompromisszumokat az Európai Bizottsággal a médiatörvényről, az igazságszolgáltatási rendszerről, sőt még az alkotmány egyes passzusairól is. A mostani jelentés azonban felrúgja az évekkel ezelőtt megkötött megállapodásokat – mondta. “De ha ezt Önök megtehetik, és felrúghatják, mi értelme megállapodást kötni bármely európai intézménnyel?” – tette fel a kérdést, úgy értékelve: “amit Önök tesznek, az az unióra és a konstruktív párbeszédre is csapást mér”.

Orbán Viktor úgy vélte, az EP-képviselők már kialakították az álláspontjukat, a jelentést a többség valószínűleg megszavazza, így a véleményüket az ő hozzászólása már nem befolyásolja.

Mégis eljött a vitára, mert – mint mondta – az EP-képviselők nem egy kormányt, hanem egy országot, egy népet ítélnek el, azt a Magyarországot, amely ezer éve tagja a keresztény európai népek családjának, és amely munkájával, vérével járult hozzá Európa történelméhez. Hozzátette: egy olyan országot ítélnek el, amely fellázadt és fegyvert ragadt a hatalmas szovjet hadsereg ellen, súlyos véráldozatot hozott a szabadságért és a demokráciáért, továbbá megnyitotta határait a keletnémet sorstársai előtt.

A miniszterelnök kitért arra: Magyarország megharcolt a demokráciáért és a szabadságért, míg azok, akik most vádolják Magyarországot, “örökül kapták” a demokráciát, és nem kellett személyes kockázatot vállalniuk a szabadságért. Az antikommunista és demokratikus ellenállás magyar szabadságharcosait akarják most elítélni – fogalmazott.

– MTI –


Várnak minket a Brexit Klubban

A brit függetlenségi párti képviselő a strasbourgi vita során közölte, Orbán Viktor kiáll az európai kultúráért és a népéért. Nigel Farage szerint a magyarok biztosan emlékeznek arra, hogy ismeretlen politikusok oktatják ki az embereket. Timmermans urat senki sem választotta meg, ezért nem is lehet leváltani – tette hozzá. Farage elmondta, a brezsnyevi limitált szuverenitást érvényesíti az EU Magyarország ellen, mert volt mersze kiállni Soros György ellen. – Miniszterelnök úr, csatlakozzon Brexit Klubhoz, jól fogja érezni ott magát! – invitálta felszólalása végén Orbán Viktort és Magyarországot Nigel Farage.

Hiteles alternatíva

Bernard Monot, francia képviselő szerint Orbán megőrizte Magyarország büszkeségét a globális erőkkel és Sorossal szemben. Helyes lépéseket tett a magyar kormányfő a magyar szuverenitás védelmében – tette hozzá. Orbán hiteles alternatíva Merkellel és Macronnal szemben – mondta Monot. Harald Vilimsky osztrák szabadságpárti képviselő elmondta, Orbán volt az egyetlen a migrációs válságban, aki végrehajtotta az európai szabályokat.

Büntetés és megosztás

Gál Kinga, a Fidesz EP képviselője arról beszélt, hogy a magyar állampolgárok felháborodva figyelik, ahogy meg akarják őket védeni. Sokan petíciókban tiltakoznak – tette hozzá. Ez egy politikai eszköz, aminek két célja van: megbüntetni hazánkat a migráció miatt, valamint megosztani a néppártot a választás előtt. Ez a jelentés nem minket, hanem azokat minősíti, akik ideológiai alapon készítették el.

„Ez egy boszorkányüldözés”

A Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) frakció tagja védelmébe vette a magyar kormányfőt, hogy semmilyen rasszizmus nincsen az országban és a cigányokat sem éri semmilyen bántódás Magyarországon. Jörg Meeuthen, ENF-képviselő szerint sokmillió német polgár áll Orbán Viktor mögött. Nicolay Bay, az ENF frakció vezetője elmondta, itt boszorkányüldözésről van szó. Nem megválasztott bürokraták kényszerítik az emberekre a migránsokat, csak Magyarországon volt nemzeti konzultáció. – Ön a valódi civilizáció védelmezője – mondta Bay Orbán Viktorra utalva. A francia politikus kiállt a nemzetek Európája mellett.

Ettől csak népszerűbb lesz

Antoni Legutko, a konzervatívok frakcióvezetője Strasbourgban arról beszélt, hogy egy demokratikusan megválasztott kormányt támad az Európai Parlament. A Fidesz támogatottsága stabil, nem a hófehérke és a hét törpe választotta meg a kormányt. – Ha nem tetszik ez sokaknak, akkor töröljék el a választást Magyarországon, jelöljenek ki valakit, Timmermans Úr biztosan szívesen vezetné az országot – mondta Legutko. A politikus szerint a magyar kormány a CEU előjogait akarja megszüntetni, ennek semmi köze a szólás-és tanszabadsághoz. Legutko szerint ez az egész előadás nem produktív, és mindig az adott támadás alatt lévő kormány tánogatottsága megnő, ahogyan az Lengyelországban történt.

(Forrás: magyaridok.hu)


Orbán Viktor miniszterelnök (j) sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament vitája után Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Balra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
Strasbourg - A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) lojális tagja, "ott is akarunk maradni", és azért dolgozunk, hogy meg tudjuk reformálni az EPP-t - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülését követő sajtótájékoztatóján. A néppárttal kapcsolatban a kormányf...

Strasbourg - "A saját hazájuk ellen szavazó" magyarokkal az a baj, hogy "jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Európai Parlament strasbourgi ülésén, a Sargentini-jelentés vitájában. A kormányfő a vitában elhangzott felvetésékre...

Strasbourg - A migráció kérdése osztja meg az Európai Néppártot (EPP), amely kedvére próbál tenni a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak, hogy a jövő évi választások után koalíciót tudjon velük alkotni - jelentette ki Orbán Viktor a magyar helyzetről szóló keddi európai parlamenti vitát követően...

Strasbourg - Meg kell köszönni a kormánynak, amit a romákért tett, nem pedig elítélni - jelentette ki Járóka Lívia fideszes EP-képviselő a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentés plenáris európai parlamenti (EP-) vitájában, kedden Strasbourgban. Hozzászólásában azt mondta, hogy a jele...

Budapest - Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a Sargentini-jelentés körül kialakult helyzetet úgy lehetne összefoglalni, hogy ami történik, az hatalommal való visszaélés, durva beavatkozás a magyar viszonyokba. Ifjabb Lomnici Zoltán kedden az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott: nyil...

Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország becsületét és a magyar emberek döntéseit védte meg Strasbourgban a bevándorláspárti képviselők alaptalan támadásaival szemben - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Sargetini-jelentés keddi vitája után Budapesten újságíróknak. Kocsis Máté úgy fogal...

Budapest - A Jobbik szerint Orbán Viktor a Sargentini-jelentés hibáit és ferdítéseit kihasználva kedvére olvashatta fel az előre megírt kampánybeszédét. Az ellenzéki párt keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében a miniszterelnök Európa Parlamentben elmondott beszédére reagált. Úgy vélték, hogy az...

Budapest - A Magyar Liberális Párt szerint Orbán Viktor nem Magyarországot, Európát akarja megvédeni, hanem saját hatalmát, és ennek érdekében nem válogat az eszközökben. Az ellenzéki párt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kifejtette: a Liberálisok szerint köszönettel tartoznak Judith S...

Strasbourg - Elfogultnak nevezte a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést a dokumentum keddi európai parlamenti (EP-) vitájában Ryszard Legutko lengyel kormánypárti képviselő. Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció képviseletében felszólaló Ryszard Legutko kiemelte, hogy ism...

Strasbourg - A magyarországi jogállamisági helyzetről szóló jelentés bosszú a tömeges bevándorlást ellenző magyar embereken és a migránsáradatot megállító határkerítést felépítő Orbán Viktor kormányfőn - jelentette ki Szájer József fideszes képviselő az Európai Parlament (EP-) keddi vitáján. A st...

Strasbourg - Szükség lehet az európai uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás Magyarországgal szembeni megindítására, amennyiben a kormány nem hajlandó megoldani bizonyos jelenlegi vitás kérdéseket - közölte Manfred Weber, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetője a magyar ...

Strasbourg - Az Európai Bizottság egyetért a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésben megfogalmazott aggályokkal - közölte Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke a dokumentum keddi európai parlamenti (EP-) vitáján. A strasbourgi ülésen Timmermans kiemelte, az Európai U...

Strasbourg - Hazugsággal vádolta Orbán Viktort a magyarországi helyzetről szóló jelentés keddi európai parlamenti (EP-) vitáján Ujhelyi István szocialista képviselő, mondván, hogy a kormányfő csak "bűnös rezsimjét" akarja védeni a jogtól és az európai szabályoktól. Felszólalásában Ujhelyi István ...

Strasbourg, 2018. szeptember 11. Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2).
Strasbourg - Az Európai Parlamentnek (EP) kötelessége fellépni a magyarországi jogsértések ellen, a helyzet ugyanis semmit nem javult a magyar helyzetről szóló különjelentés júniusi szakbizottsági elfogadása óta - hangoztatta a dokumentumot összeállító Judith Sargentini az EP keddi vitáján. A...

Brüsszel - Kedden vitázik, majd szerdán szavaz az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak. [related-post post_id="3980376"] [related-post post_id="3980377"] ...