Salakmotoros csapat-vb: bearanyozódtak a „sasfiókák”

A világbajnok lengyel csapat (balról): Patryk Dudek, Maciej Janowski, Marek Cieslak (szövetségi kapitány), Bartosz Zmarzlik, Bartosz Smektala (tartalék), elöl Piotr Pawlicki
A világbajnok lengyel csapat (balról): Patryk Dudek, Maciej Janowski, Marek Cieslak (szövetségi kapitány), Bartosz Zmarzlik, Bartosz Smektala (tartalék), elöl Piotr Pawlicki - © Fotó: Jarek Pabijan
Beigazolódott a papírforma, Lengyelország hazai környezetben megvédte világbajnoki címét.

Az elmúlt napokban rendezték a salakmotoros csapat-világbajnoki sorozatot, a világkupát. A világ legjobb kilenc nemzetének küzdelme az angliai King’s Lynnben kezdődött, ahol a britek – legjobbjuk, a kétszeres egyéni világelső Tai Woffinden nélkül – „bedarálták” a mezőnyt, a második helynél rosszabb helyen nem végeztek a futamokban, így fölényes győzelmet arattak. Az 53 pontos britek mögött az ausztrálok (44), a Hancock nélküli amerikaiak (15) és a csehek (13) végeztek, utóbbiak kiestek a legjobbak mezőnyéből.

Újra hazai győzelem

A második elődöntőnek a svédországi Vastervik adott otthont, ahol sokkal kiegyensúlyozottabb volt a mezőny, ennek megfelelően egy rendkívül nívós derbit láthatott a publikum. A hazaiak itt is diadalmaskodtak (37 ponttal), de mögöttük nagy volt a tülekedés, az oroszok 30 ponttal zártak, míg a dánok és a lettek 28-28 egységet motoroztak össze. A reményfutamba jutás sorsáról különfutam döntött, ahol Lebedevs legyőzte Iversent, így a lettek tovább léptek, míg a négyszeres világkupa-győztes dánok – szégyenszemre – kiestek, így jövőre selejtezőre kényszerülnek.

Új generáció

A reményfutamot a lengyelországi Lesznóban rendezték, ahol az oroszok kétséget sem hagytak afelől, hogy ők a legjobbak, annak ellenére, hogy Szajfutgyinov mellett csak fiatal tehetségek (Taraszenko, Kudrjasov és Csugunov) ültek motorra. A 46 pontos oroszokat az ausztrálok (33) követték, mögöttük a lettek (30) és az amcsik (15) végeztek. Így Szajfutgyinovék a döntőben is bizonyíthattak, ahol a házigazda lengyelek, a svédek és a britek voltak a vetélytársaik szintén Lesznóban.

Az Alfred Smoczyk Stadionban telt ház előtt beigazolódott a papírforma, a házigazda lengyelek végig vezetve megnyerték a versenyt, s ezzel megvédték tavalyi elsőségüket. Külön említést érdemel a világbajnok „sasfiókák” életkora, hiszen Maciej Janowski és Piotr Pawlicki 25-25, míg Patryk Dudek és Bartosz Zmarzlik 22-22 évesek, azaz nemcsak a jelene, hanem a jövője is igen szép lehet a polákoknak. Az 50 pontos Lengyelország mögött a mindvégig keményen küzdő svédek (Lindback, Lindgren, Sundström, Jonsson) végeztek 42 egységgel, míg a dobogó harmadik fokát – hatalmas küzdelmet követően – az oroszok (18) szerezték meg a britek (15) előtt.

Az orosz Grigorij Laguta doppingolt

Nem indulhatott a lesznói reményfutamban Grigorij La­guta, aki az oroszok legeredményesebb versenyzője volt a svédországi elődöntőben. Az ok igencsak nagy port vert fel a sportág berkein belül, ugyanis a remek vaspapucsos szervezetében tiltott szert találtak. A június 11-ei lengyel Ekstraliga keretein belül rendezték meg a Rybnik–Czestochowa mérkőzést, s ekkor vettek vérmintát Lagutától. A vizsgálatok során az orosz vérében Meldoniumot találtak, ami ugyanaz a tiltott szer, ami miatt rengeteg élsportolót, köztük Marija Sarapovát is eltiltottak. Laguta versenyzői licenszét azonnal bevonták, várhatóan két év eltiltást vár rá. Amennyiben a salakos fellebbez a döntés ellen, úgy a B mintát is vizsgálják.

A lengyel ligaversenyeken idén 18 alkalommal volt doppingellenőrzés, s egyedül Laguta akadt fenn a rostán.

HBN–BNTovábbi hírek a Sport kategóriából

Sporthírek