Sakkvilágbajnok-jelölti torna – Aronjan legyőzésével Anand utolérte Karjakint

Budapest/Moszkva – Továbbra is két játékos áll az élen a moszkvai sakkvilágbajnok-jelölti tornán, csakhogy Levon Aronjan helyett Viswanathan Anand csatlakozott az orosz Szergej Karjakinhoz.

Az eddig félpontos hátrányban lévő indiai nagymester éppen örmény ellenfelét győzte le hétfőn, a kilencedik fordulóban a világos bábukat vezetve, ezáltal riválisát megelőzte, míg az ezúttal döntetlent elérő Karjakint utolérte – a viadal honlapja szerint.

Az orosz fővárosban nyolc nagymester küzd egymással, hogy eldöntse, ki legyen Magnus Carlsen, a norvég sakkvilágbajnok kihívója. A jövő hét keddig tartó, kétfordulós, 420 ezer euró (130 millió forint) összdíjazású torna győztese 95 ezret kap, egyúttal megküzdhet Carlsennel New Yorkban sorra kerülő novemberi döntőben. Holtverseny esetén az egymás elleni eredmény, másodikként a több nyert játszma, majd az úgynevezett Berger-Sonneborn pontszám rangsorol.

Eredmények, 9. forduló:

Topalov (bolgár)-Szvidler (orosz) döntetlen
Anand (indiai)-Aronjan (örmény) 1-0
Giri (holland)-Caruana (amerikai) döntetlen
Nakamura (amerikai)-Karjakin (orosz) döntetlen

Az állás: 1. Karjakin és Anand 5,5-5,5 pont, 3. Aronjan és Caruana 5-5, 5. Giri 4,5, 6. Szvidler 4, 7. Nakamura 3,5, 8. Topalov 3

– MTI –
hirdetés