Sakkvilágbajnok-jelölti torna – Anand győzelemmel rajtolt

Budapest, Moszkva – Az indiai Viswanathan Anand világossal legyőzte a bolgár Veszelin Topalovot a moszkvai sakkvilágbajnok-jelölti torna pénteki nyitófordulójában, a másik három parti döntetlennel ért véget.

Az orosz fővárosban nyolc nagymester küzd meg egymással, hogy eldöntsék, ki legyen a sakkvilágbajnok Magnus Carlsen kihívója.

A március 29-ig tartó, kétfordulós világbajnok-jelölti tornán két volt világbajnok is asztalhoz ül: Anand (2762 Élő-pont) és a most legyőzött Topalov (2780). A rajtlistát a 23 éves amerikai Fabiano Caruana (2794) vezeti a holland Anish Giri (2793) és az amerikai Hikaru Nakamura (2790) előtt. Az örmény Levon Aronjan (2786) mellett az orosz Szergej Karjakin (2760) és Peter Szvidler (2757) szerepel még a viadalon.

A 420 ezer euró összdíjazású torna győztese 95 ezret kap, s ő lesz a norvég Carlsen kihívója a novemberi, New Yorkban sorra kerülő döntőben. Holtverseny esetén az egymás elleni eredmény, másodikként a több nyert játszma dönt, majd a Berger-Sonneborn pontszám.

Eredmények, 1. forduló (a viadal honlapja alapján):

Anand (indiai)-Topalov (bolgár) 1-0
Karjakin (orosz)-Szvidler (orosz) döntetlen
Nakamura (amerikai)-Caruana (amerikai) döntetlen
Giri (holland)-Aronjan (örmény) döntetlen

– MTI –
hirdetés