Sakkolimpia – Erős férfi és fiatal női csapat indul Isztambulban

Budapest, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) – A férfi válogatott a legerősebb összeállításban indul a kedden kezdődő sakkolimpián, míg a nőknél fiatal csapat utazik Isztambulba.

A férfi együttes Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Berkes Ferenc és Balogh Csaba összeállításban vesz részt a sakkolimpián – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón. A válogatott jó eredménnyel zárta legutóbbi két versenyét: tavaly ötödik helyen végzett a Világkupán, az őszi Európa-bajnokságon pedig bronzérmes lett. A Horváth Tamás szövetségi kapitány által vezetett csapat bizakodva várja a nehéznek ígérkező versenyt.

“Öröm ilyen összeszokott, jó csapatban játszani, ahol mindent megteszünk egymásért” – mondta Lékó Péter, a csapat elsőtáblása, aki kifejtette azt is: a jó játék önmagában nem garancia semmire, az erős ellenfelek miatt szerencse is kell a jó eredményhez.

“Minket nem nyomasztanak aranyérmes elvárások, mint mondjuk az oroszokat, de a maximumot nyújtva szeretnénk szép eredményt elérni ebben a kiegyensúlyozott mezőnyben” – tette hozzá a szegedi nagymester.

A férfi együttest erősítő Polgár Judit arról beszélt, hogy nagyot lépett előre az elmúlt években a csapat. “Nagy dolog, hogy nemcsak az első három táblán van erős játékosunk, hanem a 4-5. játékos is kiegyensúlyozott, erős játékra képes.”

A Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Gara Anita, Rudolf Anna, Papp Petra összetételű női együttes Hazai László kapitány vezetésével készül a nők számára 25. alkalommal kiírt sakkolimpiára – a férfiaknál a 40. torna következik. Az elsőtáblás Hoang Thanh Trang azt mondta, mióta a válogatott tagja, sosem fordult elő, hogy ő lett volna a csapat rangidőse. A legfiatalabb a 19 éves Papp Petra.

“Ha a legjobbamat tudom nyújtani, akkor helyezéstől függetlenül elégedett leszek” – mondta a 32 esztendős vietnámi származású versenyző, aki tavaly megnyerte a rapid Eb-t. – “Remélem, hogy meglepetést tudunk okozni, és az erősebb csapatok ellen sikerül párszor megborítani a papírformát.”

Az isztambuli sakkolimpia szeptember 10-ig tart.

MTI