Sakk csapat Eb – Bronzérmes a férfi csapat

Akt.:
Budapest – A magyar férfiválogatott bronzérmet nyert a reykjavíki sakk csapat Európa-bajnokságon, melynek vasárnapi zárófordulójában döntetlent játszott az így aranyérmes orosz együttessel. A magyar női együttes a hetedik helyen zárt.

Az Eb honlapja szerint a játéknap előtt első és második helyen álló férfi gárdák találkozóján mind a négy parti remivel zárult: Lékó Péter Peter Szvidlerrel, Rapport Richárd Alekszandr Griscsukkal, Almási Zoltán Jevgenyij Tomasevszkijjel, míg Balogh Csaba Jan Nyepomnyatcsijjal egyezett meg döntetlenben.

Ezzel az oroszok megszerezték az aranyérmet, a magyaroknak viszont még izgulniuk kellett, a többi, Lékóék helyezése szempontjából fontos parti ugyanis még zajlott. A többi meccs aztán nem alakult igazán jól, mivel a franciák egy ponttal legyőzték a hollandokat, míg az örmények kettővel a grúzokat, így pontszámban mindkét gárda utolérte Polgár Judit szövetségi kapitány csapatát. Ezek után az olimpiai segédpont-számítás (Berger-számítás) döntött a második, harmadik és negyedik hely sorsáról. A nagyarányú győzelmükkel az összevetésből az örmények jöttek ki a legjobban, a franciákat ugyanakkor sikerült megelőzniük a magyaroknak, akik ezzel a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

A magyar csapatnak – mely a legutóbbi, két évvel ezelőtti kontinensviadalon az ötödik helyen zárt – Lékó, Rapport, Almási és Balogh mellett Berkes Ferenc is a tagja volt az izlandi versenyen.

“Gratulálok a fiúknak, fantasztikusan küzdöttek és várakozáson felüli eredményt értek el a bronzérem megszerzésével” – nyilatkozott sajtószolgálatán keresztül Polgár Judit, aki elárulta: a korábbi évtizedek versenyzéssel eltöltött ideje után nagyon élvezte az új szerepkörét, amelyben most debütált.

“Kapitányként végig hideg fejjel tudtam követni a fejleményeket, és egészen az utolsó fordulóig nem is izgultam a legkiélezettebb helyzetekben sem. Az oroszok elleni csata, és az azt követő idegtépő számolgatás azonban már nekem sem ment könnyen. Fantasztikus volt látni, hogy amikor a klasszis sakkozókból álló mezőnyben szinte mindenki kezdett fáradni, akkor a magyar csapat, remekül beosztva az energiáit, nemhogy nem fáradt el, hanem még eggyel nagyobb fokozatra tudott kapcsolni, így sikerült például az utolsó előtti fordulóban alaposan meglepnünk a címvédő azerieket” – fogalmazott Polgár Judit.

Ami az egyéni teljesítményeket illeti, a kapitány értékelése szerint Rapport kiszámíthatatlan játékstílusával az egész tornán extra teljesítményt nyújtott, ezt bizonyítja, hogy a második táblán a legjobb teljesítményt nyújtónak járó tábla-aranyat is megnyerte.

“De le a kalappal Lékó Peti előtt is, aki végig tartotta az első táblát. Ők ketten valamennyi meccsen asztalhoz is ültek. Almási Zoli a torna második felére jött igazán lendületbe és hozott fontos partikat, de minden elismerést megérdemel Berkes Fecó és Balogh Csabi is, akik a legfontosabb pillanatokban a végsőkig küzdöttek, és minden szempontból odatették magukat a csapat érdekében. Annak is örülök, hogy úgy tűnik, hogy a csapaton belül sikerült megteremteni a megfelelő kohéziót, ami az eredményes szerepléshez elengedhetetlen, és hogy az ellenfeleket többször is meg tudtuk lepni egy-egy váratlan csapatösszeállítással” – mondta Polgár Judit.

A nők versenyében a magyarok a lettek ellen ültek asztalhoz vasárnap, s a Mádl Ildikó, Rudolf Anna, Papp Petra, Gara Tícia összetételű csapat – Papp és Gara győzelmeivel – 3-1-re megnyerte a mérkőzést, így végül a hetedik helyet szerezte meg. A versenyt a nőknél is az orosz válogatott nyerte meg, mögöttük az ukránok lettek az ezüst-, a grúzok pedig a bronzérmesek.

Eredmények (a viadal honlapjáról), 9. (utolsó) forduló:

férfiak:

Magyarország-Oroszország 2-2

Lékó Péter (2708 Élő-pont)-Peter Szvidler (2745) döntetlen
Alekszandr Griscsuk (2750)-Rapport Richárd (2693) döntetlen
Almási Zoltán (2689)-Jevgenyij Tomasevszkij (2743) döntetlen
Jan Nyepomnyatcsij (2705)-Balogh Csaba (2645) döntetlen

A végeredmény: 1. Oroszország 15 pont, 2. Örményország 13 (220,5), 3. MAGYARORSZÁG 13 (217)

nők:

Magyarország-Lettország 3-1

Mádl Ildikó (2343 Élő-pont) – Dana Reizniece-Ozola (2209) döntetlen
Laura Rogule (2277)-Rudolf Anna (2341) döntetlen
Papp Petra (2303)-Ilze Berzina (2207) 1-0
Katrina Skinke (2222)-Gara Tícia (2353) 0-1

A végeredmény: 1. Oroszország 17 pont, 2. Ukrajna 15, 3. Grúzia 14, …7. MAGYARORSZÁG 11

– MTI –

Címkék: ,


Sporthírek


hirdetés