Sajtótájékoztató a Szív Világnapja alkalmából

Illusztráció
Illusztráció

Debrecen – A Kardiológiai Intézet Könyvtárában tartott előadást Dr. Édes István professzor, és Dr. Kolozsvári Rudolf szerda délután.  

Ez év október 15-én fejeződik be az egyik legnagyobb egészségügyi beruházás az Uniós csatlakozás óta Debrecenben, az Auguszta program. Ennek keretein belül lesz lehetőség a világszínvonalú PET-CT szűrővizsgálatokra, mely azért is rendkívüli, mert ilyen rendszer az egész világon összesen hat helyen található, ebből csupán három Európában, és az egyik Debrecenben.
A program lényege a komplex, összetett vizsgálat, mely a prevenciótól kezdve egészen a rehabilitációig végigkísérő folyamat.

„Menedzserszűrés”

A partner (beteg) kezelése először egy személyes interjúval kezdődik, melyben beszélgetnek az illető szenvedélyeiről, életviteléről, a családban korábban felmerült betegségekről, kiszámítják a partner testtömegindexét (BMI).
Ezután következik az effektív vizsgálati fázis, mely két részből áll: egy úgynevezett „alapcsomagot”, és egy „opciós csomagot” tartalmaz. Az alapcsomaghoz tartozik többek között az EKG mérése, a vérvétel, a vérnyomás mérése, a szemfenékvizsgálat, és a szívultrahang.
Az opciós csomag tulajdonképpen a vizsgálati módszerek felajánlását jelenti.
Itt csinálhatnak egy CT-t a koszorúserek mésztartalmának megállapításáról, szívizom-PET vizsgálatot, megnézik a szívizom vérellátottságát, csinálnak test-és onkológiai szűrést, személyiség analízist, illetve teljes körű szemvizsgálatot.
Ha mindezek megvannak, újabb beszélgetés jön: életviteli tanácsadás, majd az eredmények összegzése, megbeszélése, és kiadják a záródokumentációt.

TÉNYEK
A nőknél tízszer nagyobb az esélye az infarktus kialakulásának, mint a mellráknak.
Évente 20-25 ezer infarktus történik az országban, és körülbelül annyian halnak meg miatta, mint egy kisebb falu lakossága.
Ha az infarktuson átesett embert pár órán belül katéterezik, akkor csupán 6-8% az esély az egy éven belüli elhalálozásra.
6,5 feletti összkoleszterinszintnél elengedhetetlen a diéta, és a minimális gyógyszeres kezelés. Ha szívbetegről van szó, akkor ez az érték 3-3,5-re csökken.

 

B.D.

Kapcsolódó anyagok:

  • www.debkard.hu
  • Figyeljünk a szívünkre – és az egészségünkre!
  • Éljünk dohányfüstmentesen
  • Fűben, fában orvosság van