Helyi közélet

2014.10.17. 15:35

Átírt számjegy – büntetés!

Debrecen - Bármennyire is szőrösszívűnek tűnt az ellenőr és büntette a külföldi egyetemistát, jogszerűen járt el.

Debrecen - Bármennyire is szőrösszívűnek tűnt az ellenőr és büntette a külföldi egyetemistát, jogszerűen járt el.

Olvasónk szemtanúja volt a villamoson annak, amikor az ellenőr egy magyarul nem tudó egyetemistát megbüntetett. A történetet felháborodott hangvételű levelében juttatta el szerkesztőségünkbe. Mint írta, nem először figyelt fel a DKV-ellenőrök finoman szólva, nem túl udvarias viselkedésére.

„A zsúfolt villamoson egy ellenőr meglehetősen emelt hangon beszélt egy külföldi fiatal lánnyal, aki hiába mutatta a bérletét, az ellenőr mégis megbüntette. Amikor az egyetemnél leszálltunk, a lány már zokogott, én próbáltam kideríteni, mi a büntetés oka. Mivel az ellenőr semmilyen idegen nyelven nem beszélt, egyre emeltebb hangon azt próbálta megértetni a lánnyal (kiderült később vietnámi orvostanhallgató), hogy a bérletén egyetlen(!) számot eltévesztett a diákigazolvány számsorában, és azt kijavította, így érvénytelen a bérlete. Ezért büntette meg az ellenőr háromezer forintra. Tehát a lány nem csalt, nem bliccelt, bérlete volt, és ha belegondolunk, mi is jártunk már így hogy egy számot elnézünk, és horribile dictu átjavítunk."

Levélírónk még hozzáteszi, ő megérti, hogy a DKV minél több pénzt szeretne beszedni, és a jegy nélkül utazókat jogosan büntetik. De itt nem erről volt szó, és némi nagyvonalúság többet használt volna, mint az ilyen visszatetszést keltő viselkedés. Rajta kívül más is próbált segíteni a lánynak az egyetem előtti megállónál, ahol az ellenőr elmondta, hogy nem kell új bérletet vennie, hanem kicserélik 250 forintért.

Kiválasztás, tréningek

– Ebben az esetben is a jegyellenőr Kollégánk az előírtaknak megfelelően járt el az utasunkkal szemben, hiszen a Közszolgáltatási szerződés, valamint az Üzletszabályzatunkba foglaltak alapján pótdíjat, illetve a bérletszelvény bevonását vonja maga után, ha a szelvényen szereplő azonosítószám átírt, vagy javított – válaszolta kérdésünkre Csohány Andrea, a DKV kommunikációs előadója. Hozzátette, hogy az olvasói levél alapján nem tudták beazonosítani az ellenőrt, ezért az esetről nem volt lehetőségük őt személyesen meghallgatni.

– Ellenőreink kommunikációs-, konfliktus kezelő- és nyelvi képzésen is részt vesznek. Feladatuk annak ellenőrzése, hogy az utasok rendelkeznek-e érvényes jeggyel, helyesen és javítás nélkül kitöltött bérlettel, vagy díjmentes utazásra jogosító okirattal, igazolással – folytatta Csohány Andrea, hangsúlyozva, hogy ellenőreiknek nincs jogkörük, módjuk méltányosságot gyakorolni és pótdíjazás nélkül, a szabályzatokban foglaltaktól eltérően cselekedni. Az ellenőrök kiválasztása során az elsődleges feltétel az érettségi vizsga megléte. A nyelvismeret (nyelvvizsga) nem elvárás, de minden esetben előnyt jelent a kiválasztás során.

HBN


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="600">


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában