„Sajnos nem adatott meg nekem a könnyű sors”

Borbély Szilárd
Borbély Szilárd - © Fotó: HBN archív
Debrecen – Egy bűntény mellékszálai, Halotti pompa, Nincstelenek – Borbély Szilárd a műveiben él tovább.

„Az ajtónk előtt állva telefonált, hogy megkérdezze, ráérünk-e éppen, mert ha igen, akkor itt van, engedjük be. Pár hónapos kisfiamnak hozott ezt-azt, beköszönt neki, üdvözölte az életben, aggodalmas szeretettel. Nagyon sokat tudott a halálról és a születésről, az emberi test legradikálisabb tapasztalatairól, csak valahogy épp az ittlét volt végtelenül idegen számára. Olyan furcsa volt mindig, saját magának is, hogy is került tulajdonképpen oda, ahol éppen van. Hogy került például az ajtónk elé nem egészen egy éve. Végtelenül kedves, szelíd ember volt, csak önmagát nem kímélte, de a versei a legkegyetlenebbek és a legnagyobbak közé tartoznak a teljes magyar irodalomban” – búcsúzik barátjától, Borbély Szilárdtól a Népszabadságban Vári György.

„Nem én számítok”

Tizenegy éves korában – írja a Könyvesblog – Borbély Szilárd kitalálta, hogy megváltoztatja a sorsát. Más életet akart, mint ami adatott, ezért különböző gyakorlatokkal próbálta függetlenítenie magát kortársaitól, családjától. Már akkor tudta, hogy „meg kell ölnie magában a szüleit”, csak így tud menekülni a sorsától.” „Kakukkfiókának születtem, és amikor ezt észrevették, kidobtak a fészekből”, beszélt gyerekkoráról, úgy érezve, elárulja a gyökereit.

1964. november 7-én született, Jánkmajtison nevelkedett, a Debreceni Egyemen szerzett diplomát. A cívisvárosban élő költő, író, irodalomtörténész, egyetemi oktató szerdán önkezével vetett véget életének.

Pályafutását számtalan díj kísérte, 2011-ben a Litera irodalmi portálnak adott interjújában mégis így vallott: „El nem tudom mondani, hogy szégyellem magam az egész költői tevékenységem miatt. Ez egy borzasztó szégyen. Gyalázatos helyzet, hogy sorsom megalázó részleteiről még beszélnem is kell. Mert ez valamiképpen a feladatom, hogy vállaljam ezt a dolgot és a vele járó szégyent. De úgy tekintek az életemre, hogy az egy nagyobb erőnek az eszköze. Eszemmel tudom, hogy ez ma a közgondolkodás szerint ostobaság vagy valamiféle pszichés defektus, eszelősség. De mégis azt gondolom, hogy nem én számítok, és ezért igyekszem ráhagyatkozni arra, amit belső sugallatom szerint tennem kell.”

Megölték az édesanyját

2000 karácsonyán szüleit rablótámadás érte, a támadók megölték édesanyját, édesapja hat évvel élte túl. E tragédiából született műveit, az Egy bűntény mellékszálait (2008) az egyik legmegrendítőbb novellának tartják a magyar irodalomban, míg Halotti pompa (2004) című verseskötetét Vidnyánszky Attila fordította színházi nyelvre.
„Sajnos túlságosan komor és túlságosan szomorú lett mindaz, amit eddig írtam. Pedig én nem így akartam. Nem így képzeltem el, egyáltalán nem így képzeltem el. De sajnos nem adatott meg nekem a könnyű sors, pedig mindig arra vágytam. A könnyű, a derűs, a szemlélődő, a kívülálló élet vonzott. Erre próbáltam törekedni. Minél kevesebb nyomot hagyva suhanni át az életen. Hisz az egész csak átmenet. Kötődni, görcsölni, bennragadni ebben a világban aligha érdemes. De nem sikerült. Csúnyán kudarcot vallottam.” – mondta ugyancsak a Literának.

„Irdatlan terhet cipelt. Fogalmunk nem lehet, hogy mekkorát. Hiába áltatjuk magunkat avval, hogy értettük, csak ő látta valódi mélységében önnön belső poklait. Nem osztotta meg senkivel, magára zárta fájdalmait, burkot teremtett a kínból, hogy egyedül harcolja meg, ami rá méretett. Inkább remekművekké transzponálta őket, mintsem hogy személyes démonjaival nyomassza aggódó barátait. Jól elaltattál minket, Szilárd.” – fogalmaz Keresztury Tibor író.

„Kiderült – szólt a csütörtöki gyertyagyújtáson Áfra János, a KULTer.hu” főszerkesztője –, hogy nem a te terhedet volt hivatott könnyíteni a fájdalmak megfogalmazása, hanem a miénket, és te a traumák újraélését is vállaltad ezért. Értünk. Hála mindenért!”

HBN


Borbély Szilárdért gyúltak a gyertyák
Debrecen – Gyertyagyújtással emlékeztek csütörtökön este a Debreceni Egyetem főépülete előtt Borbély Szilárdra.


Borbély Szilárdot gyászolja Debrecen
Debrecen – A cívisváros önkormányzata és a Debreceni Egyetem saját halottjának tekinti Borbély Szilárdot – derül ki Kósa Lajos polgármester csütörtöki közleményéből.