„Sajnos, a korosztályomat ez egyre kevésbé érdekli”

A nagyerdei fürdő 1848-ban
A nagyerdei fürdő 1848-ban - © Forrás: Balogh István Debrecen című könyve
Debrecen – Ki mennyire tartja fontosnak ismerni a lakóhelyünk történelmét? Egy kérdés, hat válasz a járókelőktől.

– Szerintem fontos, főleg, ha olyan településen lakunk, amelyiknek nagy szerepe volt a magyar történelemben. De hasznos akkor is, ha idegeneknek szeretnénk megmutatni, mi hol található – válaszolta Dózsa László.

dozsa_laszlo

Dózsa László

– Kisújszálláson lakom, a történelmi épületei fontosak, meg, ugye Arany Jánosnak és Petőfi Sándornak is van kötődése oda. Úgy érzem, jó ha tudjuk az ilyen dolgokat – vélekedett Holló Sándor.

hollo_sandor

Holló Sándor

A biharnagybajomi Bartha Patrik elmondta: náluk egy templom a legfőbb nevezetesség, s annak a helyén valamikor vár állt. Ő büszke arra, hogy tudja, nagy jelentősége volt az évszázadok során.

bartha_patrik

Bartha Patrik

– Nagyon fontos, a szülőhelyünkhöz amúgy is jobban kötődünk. Ismerősnek is jó volt bemutatni Debrecen nevezetességeit. Sajnos, a korosztályomat ez egyre kevésbé érdekli – felelt Balogh Sándor.

balogh_sandor

Balogh Sándor

Szabó Anita szintén fontosnak tartja, de azért elismeri, hogy ő maga annyira nem ismeri Debrecen történelmét. – Nem ástam bele magamat nagyon mélyen. A nevezetességeket azért ismerem – jegyezte meg.

szabo_anita

Szabó Anita

Szabó Dzsenifer számára elég, ha csak a legfontosabb eseményekkel és nevezetességekkel van tisztában. Az iskolában tanítják a történelmet, de nem az a kedvenc tantárgyam – indokolta.

szabo_dzsenifer

Szabó Dzsenifer

HBN|Fotók: Matey István


Szentiváni szertartás a zeleméri templomromnál
Debrecen - Debreceni legendákat ismerhettek meg a „szellemes” városjáráshoz csatlakozók. A mélyükön kincseket rejtő Debrecen-széli kurgánok, a zeleméri rom múltjával összefonódó men­demondák (mely szerint egykor vár állott arra, mely úrnője inkább a halált választotta a megbecstelenítés helyett...