Sajátos nász a nővel

Akt.:
Sajátos nász a nővel
„… Mellesleg szólva a magyar irodalomban Mikszáthot házasság dolgában csak Gozsdu Elek múlta felül, ő háromszor vette feleségül ugyanazt a nőt…”
Bényei József jegyzete

Mikszáth Kálmán halálának 100. évfordulójára a Magyar Rádió is méltó programmal készült. Ennek kiemelkedő része, hogy két héten át ismét műsorra tűzték Mikszáthné Mauks Ilona emlékiratait Tolnai Klári előadásában.

Különös házasság volt az övék. Mikszáth ugyanis nemcsak írt egy sajátos nászról (Különös házasság), hanem meg is élt egyet: kétszer vette el ugyanazt az asszonyt. Első házasságának saját maga vetett véget, mert nem tudott feleségének megfelelő életkörülményeket biztosítani. Aztán amikor megjöttek az irodalmi sikerek, elvette újra egykori principálisának leányát, és az asszony megteremtette számára az alkotás családi/otthoni hátterét. A férj és családapa Mikszáthról szólnak Mauks Ilona nagyon emberi, tiszta és szép emlékezései. Mert ez a felvidéki polgárlány azok közé az írófeleségek közé tartozott, akik teljes szívvel vállalták, hogy férjüknek biztonságos emberi hátteret nyújtsanak. Voltak aztán másféle írófeleségek is, az újabb korban nagyon sokszor feltűntek olyan asszonyok is, akik afféle „nemzeti özvegy” szerepben próbáltak belül maradni a művészvilágon, (Adyné Csinszka példája a legszembetűnőbb), olykor sajátos jogállást is igényelve. Mauks Ilona Vörösmarty Mihály, Arany János asszonyának példáját követte, pedig emlékiratai is igazolják: tudott (volna) írni. (Testvére írt is.) Ám ő a csöndes múzsa szerepét vállalta, a biztonságot, nyugalmat adta Mikszáthnak, és bízott benne mint íróban és emberben. Nem véletlen, hogy az író otthon Ilonnak nevezte őt, ez az egyszerű és szelíd becézés fejezte ki talán legjobban kapcsolatuk tartalmát. Mellesleg szólva a magyar irodalomban Mikszáthot házasság dolgában csak Gozsdu Elek múlta felül, ő háromszor vette feleségül ugyanazt a nőt.
Mikszáth arca az időben egyre tisztul. Iloné is. Egyre szebbé, tisztábbá és nemesebbé válik.
– Bényei József –