Sajátos képi világa mindenki számára üzenet

Sajátos képi világa mindenki számára üzenet
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Neuberger István festő- és grafikusművész „A hetedik harsonaszó – Kapcsolódások a Bibliához” című kiállítása a magyar festészet napjához kapcsolódóan szerdán nyílt meg a Kölcsey Központban.

Neuberger István alkotói pályája azt tükrözi, hogy számára sohasem volt idegen a bibliai téma, melyet sajátos módon tesz kortársai számára időszerű gondolathordozóvá. Mint Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője köszöntőjében elmondta, ez a kiállítás a pályázaton elnyert Tiszántúli Református Egyházkerület elnökségi díjának ráadása, azonban valódi kedvezményezettjei a tárlat látogatói, akik így lehetőséget kapnak a ritkán látható, ihletett alkotások megcsodálására.

1-12Fotó: Derencsényi István

A szakma a múlt év egyik legjelentősebb hazai képzőművészeti eseményeként tartotta számon a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Magyar Művészeti Akadémia, Debrecen önkormányzata és más szervezetek kezdeményezésére létrejött Reformáció-500 országos kortárs grafikai pályázatot és tárlatot – mondta köszöntőjében Derencsényi István. Neuberger István Luther című díjnyertes grafikája a reformáció elindulásának legendás mozzanatát, a lutheri tézisek kiszegezésének történetét jelenítette meg, és általa aktuális gondolatokat ébresztett bennünk, kortársaiban. Az ajtó szimbolikus jelentéstartalommal rendelkezik, jelzi a külvilág és a belső tér közötti határt, utal a kirekesztés és a befogadás cselekményére, emlékeztet az evilágira és a túlvilágira, vagyis a Luther grafika a laikus és a műértő számára is üzen, impulzusokat ad – hangsúlyozta Derencsényi István.

1-10Fotó: Derencsényi István

Furcsa nézőpont, szokatlan szemlélet

Napjaink kemény valóságának rendkívül ellentmondásos jelenségei kizárják a múltba révedést, a kiürült képi sablonok ismételgetését. Az apostolok, a Golgota, az utolsó vacsora, a pokol, az apokalipszis lovasai ma már nem jeleníthetők meg úgy, mint korábban. Az illúziók ideje, az idealisztikus vágyak és álmok korszaka sajnos egyszer s mindenkorra lejárt – figyelmeztetett megnyitóbeszédében Wehner Tibor Munkácsy-díjas művészettörténész. A bibliai történetek Neuberger ecsetje alatt látomásokká válnak, képein összemosódik álomszerű és valószerű, szakrális és hétköznapi. A furcsa nézőpontok, a lényeget kiemelő torzítások által drámaisággal itatódik át a képeken megjelenített világ. A groteszk vonásokkal felruházott alakok saját gyarlóságukkal szembesülnek, hajszoltak, űzöttek, mintha mindent a káosz vezérelne. A jól és kevésbé jól ismert bibliai témákat, a vissza-visszatérő szereplőket korántsem a korábbi ábrázolási típusok, nem a képi konvenciók szellemében interpretálják az alkotások. Ezek a képek arra intenek, a józanság váratlanul őrületbe válthat, a valóság fantasztikummá, a tökéletesség zűrzavarrá, és persze ezt fordítva is átélhetjük – mondta Wehner Tibor.

PtkI