Saját piacot kaphat a Tócóskert és a Dobozi

Akt.:
Pillanatkép a piacon. A Tócóskertben és a Dobozi lakótelepen is piaccsarnok építését tervezik
Pillanatkép a piacon. A Tócóskertben és a Dobozi lakótelepen is piaccsarnok építését tervezik - © Fotó: Derencsényi istván
Debrecen – Várhatóan véglegesítik a csütörtöki közgyűlésen a város 2020-ig szóló hosszú távú fejlesztési terveit. Az úgynevezett integrált területi program megvalósítására 43,3 milliárd forint áll majd rendelkezésre. 2020-ig megépülhetnek a régóta ígért piac­csarnokok a Tócósban és a Doboziban.

A gazdaságfejlesztéssel foglalkozó részben a legnagyobb tétel a repülőtértől délre elterülő ipari terület infrastruktúrájának kiépítése, melyre 3 milliárd 300 millió forintot irányoznak elő. Szintén sokat, egymilliárd 200 milliót szánnak a Nagyerdei Kultúrpark (az állatkert és vidámpark) rekonstrukciója.

A Tócóskertbe és a Dobozi-lakótelepre régóta ígérik kisebb piaccsarnokok építését. Előbbire 200, utóbbira 250 milliót költenének.

Kerékpárutak kialakítására 700 millió, az egykori Magyar Gördülőcsapágy Művek helyén található gazdasági terület jobb megközelítésének biztosítására 800 milliót szánnak. A Határ úti ipari park elérhetőségének javítása címszó alatt másfél milliárd forint szerepel. A város északi részén fekvő gyógyszergyári iparterület Józsa felőli elérésének javítását is tervbe vették. Erre 1 milliárd 218 milliót, a Debreceni Egyetem Ipari Parkjába, a 33-as főút felől vezető út kiépítésére 400 milliót költenének. Az egyházak turisztikai célú fejlesztéseit 500 millió forinttal támogatnák. A Sportmúzeum fejlesztésére 50 millió jutna.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Népességmegtartás

A gazdaságélénkítő és népességmegtartó városfejlesztés címszóhoz igen jelentős, több mint 8 milliárdos főösszeget rendeltek. Ebben a fejezetben először a nagyobb lakótelepek szerepelnek. Eszerint a Vénkertet és az Újkertet 500-500 millióból, a Sestakerti Lakótelepet 100 millióból, a Libakertet 150 millióból, a Sóház Lakótelepet 100 millióból, míg a Dobozikertet 200 millió forintból korszerűsítenék. A Tócóskerti-, a Tócóvölgyi Lakótelepre 500, illetve 300 millió forint jutna. A város ingatlanjait kezelő Cívis Ház részére 400 milliót adnának a dobozikerti szociális bérlakások felújítására.

Ezen felül Debrecen keleti városrészében 467 millió forintos beruházással megoldanák a csapadékvíz elvezetési problémákat. Nyugaton, a Nagysándor és a Vulkántelepen 150 millióért épülne vízelvezető rendszer. A belvárosban térfigyelő kamerarendszert alakítanának ki 150 millióból. A kulturális intézmények technikai korszerűsítésére 100 millió, zajvédő fal építésére a Faraktár utcán 25 millió forint lenne fordítható. A belváros sétálóövezetének keleti és nyugati irányú kiterjesztésére másfél milliárd áll majd rendelkezésre. A Bem-, illetve a Petőfi tér rekonstrukciójára 200, illetve 700 millió jutna. 70 millióból Skate park is létesülne a Nagyerdőn. 300 millióért pedig földutakat burkolnának le.

HBN-OCs


Segítik a gyermekeseket

A családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése címszó alatt olyan tételek szerepelnek, mint a meglévő bölcsődék korszerűsítése 1 milliárd 200 millió forint előirányzott összeggel. Óvodafejlesztésre 1 milliárd 800 millió forint jutna. Új bölcsődék és óvodák építésére egyaránt 400-400 millió forintot terveznek.