Saját magunkon is röhöghettünk a Színházak Éjszakáján Debrecenben

Akt.:
Saját magunkon is röhöghettünk a Színházak Éjszakáján Debrecenben
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Különleges élményben volt része azon színházszeretőknek, akik részt vettek a Színházak Éjszakájának debreceni „felvonásán”: nem csak próbákba eshettek bele, vagy szökdécseltek maguk is egy mozgástrénig szereplőiként, hanem akár a pincétől a padlásig végigjárhatták a Csokonai Színházat.

Az érdeklődőket már kora este Kiss Gergely Máté és csapata gólyalábas vásári komédiája várta a patinás épülete mögött, majd a homlokzati erkélyen előbb az énekkari tagokból alakult jazz formáció lépett, utánuk az évad egyik fontos zenés produkciója, A Lutherek néhány dala hangzott fel a főszereplők, Nagy Kíra és Biri Gergely előadásában.

Az Ady parkban A pad című performanszot láthatták; a szerelmi történet főszereplő Ráckevei Anna és Bakota Árpád, de helyet foglalt ott a társulat szinte valamennyi tagja.

A nagyszínpadon Visky Andrej rendező a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett drámapályázat nyertes pályaműve, a Menekülők próbáit tartotta, míg a karteremben maga a zeneszerző, a Virtuózokból jól ismert Szüts Apor és Gemza Péter rendező vitézkedtek A hallei kirurgus című operával: mindkét próbába betekintést nyerhettek a látogatók.

di_szinhazak_ejszakaja-4

Fotó: Derencsényi István

Közben Mészáros Ibolya, Janka Barnabás és Mercs János a kalauz szerepét vállalta: három csoportban vezették az érdeklődőket a színfalak mögé, megmutatva a forgószínpad, a zsinórpadlás működését, vagy hogy miként jutnak le a zenészek a zenekari árokba, és hogy milyen ruhacsodákat rejt a jelmeztár labirintusa.

Mókás mozgás

Katona Gábor, a színház koreográfusa két turnusnak tartott szórakoztató mozgástréninget, megdolgoztatva kicsit a résztvevőket, akik némi bemelegítés után szellemes beavatást nyerhettek abba, miként karikírozza a koreográfus (s vele együtt a jelenlévők) az olyan nézőtéri pillanatokat, mint a késők elengedésekor szokásos kicsavart testtartások, a mobiltelefonok lázas keresgélése a szűk nadrágzsebben, a lelkes figyelem, netán a méla unalom.

HBN