Saját magát varázsolja hercegnővé Hegyi Dóra

Mindenhol megcsodálják dekoratív ruháit, melyeket maga díszít
Mindenhol megcsodálják dekoratív ruháit, melyeket maga díszít - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Talán kevesen tudják, hogy maga készíti a fellépőruháit, melyeket az egész világon csodálnak. Minden idők legeredményesebb magyar aerobikversenyzőjével beszélgettünk.

Minden idők legeredményesebb magyar aerobikversenyzője Hegyi Dóra, a Flex-HD SE sportolója, aki sporttörténelmet írt az elmúlt években: 2015-ben megnyerte az aerobikosok világkupa-sorozatát női egyéniben, ami eddig egyetlen magyar versenyzőnek sem sikerült. A portugáliai Európa-bajnokságon egyéniben és csoportban ezüst-, párosban pedig bronzérmes lett. Tavaly a dél-koreai világbajnokságon második helyen végzett Bali Dániellel a vegyespárosok versenyében. A vb-n elért eredménnyel kvalifikálták magukat a 2017-es wroclawi világjátékokra, ami a „nem olimpiai sportágak olimpiája”.

A tehetséges debreceni hölg­gyel beszélgettünk, többek között fény derült rá, mire számít a világjátékokon, milyen feladatokkal jár, hogy sportága versenyzői bizottságának tagja, és hogy mivel tölti szívesen a szabadidejét.

Edzőjével, Kovácsné Laurinyecz Juliannával | Fotó: Derencsényi István Edzőjével, Kovácsné Laurinyecz Juliannával | Fotó: Derencsényi István ©

Mikor kezdted a felkészülést az idei szezonra, és hogy nézett/néz ki a programod?

Hegyi Dóra: A tavalyi világbajnokság után kaptunk egy viszonylag nyugisabb második félévet, ami jót is tett, kipihenhettem magam kicsit. Sok utazással jár, hogy tagja vagyok a sportágam versenyzői bizottságának, illetve az is elvesz az időmből, hogy magam is trenírozom a kisebbeket, így a mostani felkészülésem eddig bonyolultabb volt, mint korábban. Az idei év főversenye a nyári világjátékok lesz, azt megelőzően másfél hónapig csak arra fogunk edzeni.

Több versenyen is túl vagy már ebben a szezonban: a Magyar Kupa első fordulóján és a Világkupa tokiói állomásán is indultál. Milyen formában érzed magad?

Hegyi Dóra: Három számban versenyzem, egyéniben, vegyes párosban és csoportban. Utóbbi azért problémás, mert pécsi tagja is van a csoportunknak, illetve az egyik aerobikosunk most Olaszországban tanul, így nehéz összehozni a közös gyakorlásokat. De ahhoz képest, hogy mennyit tudunk találkozni, egész jól állunk vele, a kupán bemutatóztunk, remekül sikerült. Tokióban egyéniben és párosban is indultam, előbbiben ezüstöt, párosban pedig bronzot szereztünk. Megmondom őszintén, nem számítottam ilyen jó eredményekre. Pláne, hogy olyan szabályváltozásokat hozott ez az év, melyeknek köszönhetően éppen azoknak az elemeknek ment le az értéke, amelyek nekem jól mennek, és azoknak mentek fel, amelyekben gyengébb vagyok.

Legközelebb milyen megmérettetés vár rád?

Hegyi Dóra: Május 20-21-én Nyíradonyban rendezik az Aerobik Magyar Bajnokságot, mely egyben az éves kupasorozat második állomása is. Ezen szeretnék minél jobban szerepelni, utána pedig három nappal Portugáliába utazunk világkupa versenyre. Azért is fontos az ob, mert ezt követően hirdetik ki a szeptemberi Európa-bajnoki magyar keretet.

Hegyi Dóra és Bali Dániel remek párost alkot | Fotó: AFP Hegyi Dóra és Bali Dániel remek párost alkot | Fotó: AFP ©

A július 20-án kezdődő világjátékokon két fronton is érdekelt leszel: párosban Bali Dániellel, majd a Szőllősi Panna, Mazács Fanni, Farkas Balázs, Bali Dániel alkotta csoportban is helyet kapsz. Milyen eredménnyel lennél elégedett?

Hegyi Dóra: Jelenleg hat olyan páros van, akik közül bárki odaérhet az első helyre. A pillanatnyi forma dönt, hogy abban az adott másfél percben ki mire képes. A csoportküzdelmekre is hasonló érvényes. Mindegy melyik kategóriában, de éremmel szeretnék hazatérni, lehetőleg minél fényesebbel.

Lelkileg hogyan lehet felkészülni egy ilyen nagy világversenyre?

Hegyi Dóra: Úgy érzem, évről évre egyre nehezebb, hiszen sokkal nagyobb teher van már rajtunk, mint korábban. Mindig az egyéni küzdelmek jelentik a legnagyobb terhet, de most a világjátékokon a duó veszi át ezt a szerepet. Annyiból talán könnyebb lesz, hogy ketten leszünk a színpadon, és tudjuk majd egymást motiválni.

A külföldi versenyek alkalmával van lehetőséged körülnézni az adott városokban? Van esetleg kedvenc országod?

Hegyi Dóra: Még sose számoltam meg, eddig mennyi helyen jártam, de sok várost ismerhettem meg. Ha messzebbre utazunk, akkor általában verseny után még maradunk legalább egy napot, legutóbb Tokióban is így volt. Dél-Amerikát nagyon kedvelem, de a kedvencem továbbra is Olaszország. Az ottani emberek, mentalitás, kultúra, mind, mind elvarázsol.

A sportágad versenyzői bizottságának is tagja vagy. Milyen feladatokkal jár ez?

Hegyi Dóra: A Nemzetközi Torna Szövetség hat szakága közül az aerobik az egyik. A sportágak versenyzői választanak egy személyt, aki képviseli őket. Kandidálni kellett, és a jelentkezők közül én kaptam meg a bizalmat. Ez év január elsejétől 2020 végéig tart a mandátumom. A magam 26 évével már nem számítok fiatalnak a sportágamban, viszont nem szeretnék elszakadni az aerobiktól, így ez a lehetőség ideális nekem. Van egy technikai bizottságunk, amely hat főből áll, és én hetedik tagként tolmácsolom a versenyzők problémáit, kéréseit. Nem egyszerű ez a feladatkör, de nagyon élvezem. Megértőek velem, elfogadják, hogy amíg aktívan sportolok, nem tudok mindig részt venni a különböző összejöveteleken. Én vagyok az egyetlen, aki még versenyzőként vállalja ezt a posztot, furcsállták is, viszont szerintem ez a lehető legjobb, mert remek rálátásom van a dolgokra, amit tudok is kamatoztatni.

Dekoratív aerobik dresszekben szoktál színpadra lépni. Ezeket te magad álmodod meg és készíted el?

Hegyi Dóra: Az utóbbi három évben vált a hobbimmá, hogy megtervezem a versenyruháimat. Mikor visszakapom a varrónőtől a ruhát, megfestem, feldíszítem, strasszozom. Hálás feladat, mikor a semmiből kreálsz valamit. Sokan dicsérik a ruhákat, amelyeket készítek, felkéréseket is szoktam kapni. Ez a vonal is egy lehetséges alternatíva a jövőre nézve.

Edzés közben, fontos a hajlékonyság | Fotó: Molnár Péter Edzés közben, fontos a hajlékonyság | Fotó: Molnár Péter ©

Mit szeretsz az aerobikban? Mi motivál még mindig?

Hegyi Dóra: Számtalan dolgot tudnék mondani, ami még mindig itt tart. A csapattársak rengeteg erőt adnak, a családias hangulat, és még sorolhatnám. Tavaly a világbajnokság után azt mondtam, nekem az volt az utolsó egyéni versenyem, de aztán novemberben a Magyar Openen mégiscsak vállaltam, és nem is bántam meg, mert fantasztikus élmény volt. Stresszmentesen, örömből csináltam végig, és azóta is így állok hozzá, például a tokiói megmérettetésen is így volt, és be is jött.

Edzőként is tevékenykedsz a Flex-HD-nál. Miként látod az utánpótlás helyzetét?

Hegyi Dóra: 2012 vége óta vagyok alkalmazásban a klubnál, szeretem ezt a munkát. Nagyon hálás vagyok az edzőimnek, Kovácsné Laurinyecz Juliannának és Kovács Juditnak, hogy egyre több olyan feladatot kapok, amelyek már a komolyabb versenyzőket is érintik. Ez azt mutatja, számítanak a munkámra és meg is bíznak bennem. Ez is egy olyan dolog, ami motivál és arra ösztökél, hogy folytassam. Magyarországon jelenleg az a legnagyobb probléma, hogy a fiúk nem érdeklődnek a sportágunk iránt. A lányok viszont sokan vannak, ami azért jó, mert van merítési lehetőség. Mintegy kétszázan vagyunk most az egyesületünkben, ami abból a szempontból hátrány, hogy nehéz megfelelő termet találni. Augusztusban el kell költöznünk a mostani helyünkről, ám még nem találtuk meg az ideális új helyünket. Sajnos emiatt az Eb-re való felkészülésem is veszélybe kerül.

A rengeteg elfoglaltság mellett ha véletlen mégis akad egy kis szabadidőd, azt mivel töltöd szívesen?

Hegyi Dóra: A ruhákkal szoktam szöszmötölni, illetve nagyon szeretek főzni. A hagyományos ételeket is elkészítem, illetve a különlegesebb ennivalókat is ki szoktam próbálni. Ha látok valami érdekes receptet az interneten, rögtön kedvet kapok a főzőcskézéshez.

Sok embert érdekel, van-e kapcsolatod, és ha igen, milyen ember hódította meg a szíved?

Hegyi Dóra: Korábban külföldi barátom volt, aztán jött egy nagy változás az életemben, jelenleg minden Debrecenhez köt. Olyan társra találtam, aki mindenben mellettem áll, és támogat.

– Szabó Dóra –

 Sporthírek