Saját kiállítás lett a kávézás vége

Akt.:
Saját kiállítás lett a kávézás vége
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Egy erős feketére tért be először, és egy tárlatnyi alkotással a hóna alatt másodjára Andrej Csebikin a debreceni Borbarát Galériába. Az ukrán festő- és grafikusművész tárlata november 28-án, szombaton 17 órakor nyílik.

Mint mondta, művésztársakkal már évek óta részt vesznek magyarországi alkotótáborokban. Nyáron egy kávéra tértek be Burai Istvánnal a Bajcsy Zsilinszky utcai klubba, ahol – szokás szerint – épp helyi művészek képei díszítették a falakat. – Megtetszett a miliő és a művek is, dicsérő szavak mellé egy skiccet hagytam emlékül a vendégkönyvbe. A tulajdonos felfigyelt erre, s beszélgetés során felajánlotta, hogy legközelebbi látogatásomkor állítsak ki itt. A novemberi hajdúszoboszlói művésztelepre már a tárlat anyagával érkeztem – nyilatkozta lapunknak a grafikus.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Az alkotások nagy része illusztráció az egyik legkiválóbb ukrán író-költő állami díjjal kitüntetett könyvében. Az író – aki az Osztrák–Magyar Monarchia idején gyakori vendég volt Budapesten – műveiben általában szociális és filozófiai kérdésekkel foglalkozik, ez a kiadványa azonban lírikus szerelmi témájú, visszaemlékezik benne a saját érzelmi élményeire. Andrej Csebikin beszélgetésünkkor méltatta Burai István cívisvárosi művész munkáját.

Andrej Csebikint Ukrajnában a legkiválóbb grafikusok között tartják számon.

HBN–HABE/MP
hirdetés