Saját fejüket rakták a tízezresekre a vicces kedvű pénzhamisítók

Akt.:
Saját fejüket rakták a tízezresekre a vicces kedvű pénzhamisítók
© Illusztráció: ÉKN-archív
Debrecen – Hat, illetve öt év hat hónap börtönbüntetésre ítélték azt a két férfit, akiket társtettesként, folytatólagosan elkövetett pénzhamisítás bűntettében mondtak ki bűnösnek a Debreceni Törvényszéken.

A másodrendű vádlott K. János büntetésébe beszámítottak egy korábbi bűncselekményért kiszabott felfüggesztett büntetését is. Emellett a két vádlottat összesen több mint 170 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére kötelezték – tájékoztatott dr. Veszprémyné dr. Szajkó Márta sajtótitkár.

T. Antal és K. János 2013-ban, a jobb élet reményében kezdett hamis bankjegyeket gyártani. Először 10 ezer forintosokkal kísérleteztek, amelyekre viccből a saját arcképüket nyomtatták. Az igazi lehetőséget viszont a húszezer forintos címletben látták meg. Egy adagot viszont elégettek, miután nem tudtak rá fémszálat szerezni. Később egy Csabi nevű férfi, akinek megmutatták az álbankókat, ajánlotta nekik, hogy a 2 ezer forintos fémszálát ragasszák fel a 20 ezres címletre, amelyet tapétavágóval vágtak ki.

Szintén rajta keresztül vette fel velük a kapcsolatot egy férfi, aki tíz darab hamis 20 ezrest rendelt tőlük, ezekért 40 ezer forintot kértek. Rövidesen azonban újra jelentkezett a vevő, ám ekkor már lényegesen nagyobb mennyiségű pénzt kért tőlük: két és félmillió forint értékben rendelt hamis 20 ezres bankjegyeket. A vádlottak elkészítették a 125 darab hamisítványt, és azt tervezték, hogy 900 ezer forintért értékesítik majd. 2013. decemberében egy hajdúnánási üzlet parkolójába beszélték meg a találkozót. Az ismeretlen megrendelő és társa az elsőrendű vádlott autójában megtekintette az árut, majd saját kocsijukhoz indultak a vételárért. T. Antal is kiszállt az autóból. Éppen a vevők autója felé sétált, amikor a rendőrök megérkeztek a helyszínre. T. Antal belső zsebéből előkerült a két és félmillió forint értékű hamis pénz, otthonában pedig lefoglalták a gyártáshoz szükséges eszközöket, társa lakásában pedig egy hamis 10 ezresre bukkantak a házkutatás során.

A törvényszék ítélete nem jogerős, miután az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlottak és védőik pedig a büntetés enyhítése miatt fellebbeztek. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

HBN