Saját autó helyett közös lesz a divat?

Saját autó helyett közös lesz a divat?
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egy évtizeden belül teljesen átalakítják az autóhasználatot a közösségi szolgáltatások.

Az autómegosztó szolgáltatások rohamos terjedése 10-15 éven belül teljesen megváltoztatja a globális és hazai autóhasználatot.

Milliókat szolgál

A jelenleg globálisan közel 7-8 millió felhasználót mintegy 100-110 ezer gépkocsival kiszolgáló kezdeményezések 2030-ra várhatóan jelentősen bővülnek: addigra már több mint félmilliárd felhasználóra körülbelül 7-9 millió kiszolgáló gépkocsi jut majd. A szemléletbeli váltás az autógyártók és a lízingcégek számára is lehetőségeket tartogat pozícióik megerősítésére. Az utóbbiak esetében egyre inkább a specializált szolgáltatások és a különleges igényekre nyújtott válaszok biztosítása kerülnek a fókuszba, miközben a gépjármű maga az együttműködés egyik tárgyiasult kelléke lesz csupán.

Nem újkeletű

Habár az autómegosztó szolgáltatásokat hajlamosak az emberek a modern kor találmányának betudni, az első ilyen jellegű kezdeményezés már több mint hatvan éve elindult Svájcban. A Frost and Sullivan felmérése szerint jelenleg világszerte mintegy 7-8 millió ember használja a különböző autómegosztó szolgáltatásokat, ezeket az igényeket pedig körülbelül 110 ezer gépkocsi szolgálja ki napjainkban. Az iparág a 2000-es évek eleje óta mintegy 10 százalékkal növekedett évente. Az elmúlt időszakok viharai ellenére az előrejelzések szerint a közösségi gépjárműhasználat továbbra is dinamikusan növekszik majd úgy globálisan, mint Magyarországon.

HBN