Saját anyját védte a gyerek az agresszív apától

Illusztráció
Illusztráció
Berettyóújfalu – Debrecen – A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa a vádlott szabadságvesztés büntetését 3 évre súlyosította, annak próbaidőre történő felfüggesztését és a pártfogó felügyeletre szóló rendelkezést mellőzte és a vádlottal szemben 3 év közügyektől eltiltást szabott ki. A vádlott legkorábban a büntetés 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélőtábla egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 márciusában I. J. vádlottat testi sértés bűntettének kísérlete, kiskorú veszélyeztetésének bűntette és 2 rb. kapcsolati erőszak bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette A próbaidőre elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét. A bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát gyk. I. J. vonatkozásában megszüntette. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott élettársi kapcsolatban élt a sértettel Berettyóújfaluban. Kapcsolatukból 2003-ban született gyk. I. J., akit 2014 áprilisáig közösen neveltek. A vádlott és a sértett kapcsolata a vádlott féltékenysége miatt megromlott, mert a sértett új kapcsolatot alakított ki. 2014 áprilisában a sértett új párjához költözött egy tanyára. Ezután több alkalommal előfordult, hogy hosszabb-rövidebb időre a sértett hazatért a vádlotthoz, majd a vádlott általi bántalmazásokat követően újra elhagyta a férfit. A sértett, amikor nem lakott odahaza, a vádlottal élő gyermekét nem látogatta. A vádlott a gondozásában élő gyermekkel agresszíven viselkedett, többször szidalmazta, bántalmazta. 2014 áprilisa és 2014 decembere között az asszony többször vissza- és elköltözött élettársától, mert a férfi folyamatosan bántalmazta, fenyegette őt. A sértett azonban a fenyegetések miatt újra visszament a vádlotthoz, azonban a bántalmazások folytatódtak. A vádlott olyan kijelentéseket is tett, hogy nem csak az élettársát, hanem a gyermeket is meg fogja ölni. A sértett egyik bántalmazását követően sem járt orvosnál.

2014 decemberében a vádlott újra felhozta, hogy az asszony őt megcsalta, elővett egy konyhakést, és azzal hasba szúrta, majd egy csavarhúzóval is combon szúrta. Az így keletkezett sérülések 8 napon túl gyógyulóak voltak. Miután a sértett hazatért a kórházból, a vádlott néhány hét elteltével újrakezdte a veszekedéseket és a veréseket. A bántalmazásoknak a gyermek szemtanúja volt, aki minden esetben próbált édesanyja védelmére kelni. A sértett 2015 novemberében véglegesen visszatért a vádlotthoz, azzal a szándékkal, hogy kiskorú gyermeküket újra közösen nevelhetik. A megyei kormányhivatal gyámhivatala 2015 márciusában a gyermeket kiemelte a családból és nevelőszülőnél helyezte el.

– Debreceni Ítélőtábla –