Sütés, főzés Szakálban

Sütés, főzés Szakálban
Kellemes délelőttöt szereztek a körösszakáli nyugdíjas egyesület tagjai az iskola tanulóinak, tanítóinak és tanárainak.

Monok Sándor tanár a helyi román kisebbség elnöke elmondta, hogy a Hajdú-Bihar megyei Román Kisebbségi Önkormányzat pénzt adott a helyi kisebbségi önkormányzatnak azzal a céllal, hogy azt a nemzetiségi hagyományok ápolására használják fel.

Ők úgy gondolták – helyesen – hogy a településen élő idősebb emberek ismerik a legjobban a régi idők emlékeit, eseményei, ezért megkérték a helyi nyugdíjas egyesület tagjait készítsenek régi ételeket.

Gúj Jánosné egyesület vezetőjének irányításával gyúrták a lángos sütéshez az anyagot, majd a település szabadidő központjában felépített kemencében sütötték meg. A kemencés lángos szalonnával, hagymával sült meg, majd tejfölösen fogyasztották a meghívottak jóízűen. Úgy készítették el az idős asszonyok és emberek, ahogyan ezt évtizedekkel ezelőtt szüleiktől, nagyszüleiktől látták. El is fogyott a finom házilag készített lángos hamarosan.

Közben Csokmai Imre és férfi társai a fák hűvösében, egy nagy bográcsban sertéspörköltet főzött, közben beszélgettek azokról a régi időkről, amikor szinte minden háznál a kemencében sütötték a tésztaféléket és főzték az ételeket. A finom pörkölt elkészülte után közösen fogyasztották el.

Vmirjáncki József