Süllyedő hajó a Dunán – megállt a vízbetörés, éjszakára felfüggesztik a mentést

Már nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye és a víz sem ömlik be abba az áruszállító hajóba, amely léket kapott szerdán a Dunán, Visegrád közelében, majd később fennakadt a folyó medrében.

A német lobogó alatt hajózó “Bavaria 53” nevű vízi jármű a parttól körülbelül 50 méterre akadt fenn. A mentést éjszakára felfüggesztik, a Tatabánya nevű hajó a helyszínen lesz, hogy szükség esetén segítse a bajba jutott Bavariát stabil helyzetben maradni – mondta a Független Hírügynökségnek szerda este Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője.

A helyszíni szemlén megállapították, hogy a hajó orr része megsérült, emiatt tört be a víz az úgynevezett “orrgéptérbe“. A mentést csütörtökön folytatják. Még éjszaka a helyszínre érkezik a Tatabánya nevű hajó, hogy szükség esetén segítse a bajba jutott Bavariát stabil helyzetben maradni – mondta Bajkó Erika.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a német lobogó alatt hajózó áruszállító hajó szerdán nap közben kapott léket a Dunán, a visegrádi vár közelében, amikor hegymenetben haladt, vagyis Esztergom irányába hajózott. Víz tört be a járműbe. A kapitány azért, hogy elhárítsa a süllyedés közvetlen veszélyét, igyekezett a partnak kormányozni a hajót. Délután három óra körül sikerült a part közelébe manővereznie, de ott megfeneklett.

A hajó egyébként 80 méter hosszú, 9 méter széles és 665 tonna repcét szállít. A hajón bal oldalt, elől másfél méteres lék tátong. A járműnek egyébként kétfős, horvát személyzete van, egyikük sem sérült meg. A szentendrei tűzoltók késő délután feljutottak a fedélzetre a vízirendészet hajójával. Nagy teljesítményű szivattyúkat vittek fel, hogy kiszivattyúzzák a hajóba ömlött körülbelül 100 köbméter vizet.