Süllyedő hajó a Dunán – a szentendrei tűzoltók feljutottak a hajóra

Feljutottak a szentendrei tűzoltók a Visegrádnál megfeneklett, léket kapott teherhajóra, amelybe körülbelül 100 köbméter víz ömlött be. Elkezdték előkészíteni a nagy teljesítményű szivattyúk felszerelését.

A német lobogó alatt hajózó áruszállító hajó léket kapott a Dunán, a visegrádi vár közelében, amikor hegymenetben haladt, vagyis Esztergom irányába hajózott. Víz tört be a járműbe. A kapitány azért, hogy elhárítsa a süllyedés közvetlen veszélyét, igyekezett a partnak kormányozni a hajót.

Délután három óra körül sikerült a part közelébe manővereznie, de ott megfeneklett. A hajó egyébként 80 méter hosszú, 9 méter széles és 665 tonna repcét szállít. A hajón bal oldalt, elől másfél méteres lék tátong. A járműnek egyébként az eddigi hírek szerint kétfős, horvát személyzete van, egyikük sem sérült meg.

Benke Donát, a Szentendrei Tűzoltóság szóvivője a Független Hírügynökségnek szerdán késő délután elmondta, hogy a szentendrei tűzoltók egyik egysége a vízirendészet hajójával feljutott a teherhajóra. Megállapították, hogy 100 köbméter víz ömlött be a hajótestbe a másfél méteres léken. A szivattyúzás után megpróbálják a hajón lévő speciális ponyvával eltömíteni a léket, és ha lehet, egy Nagymarosról érkező hajóval biztonságos helyre vontatni.