Süllyedõ hajó a Dunán – olajszennyezõdés is befolyt a vízzel, a tûzoltók eszközei nem elegendõek

Várhatóan nem tûzoltók, hanem hajózási szakemberek végzik el a Dunán, Visegrádnál megfeneklett áruszállító hajó mûszaki mentését.

Az utolsó tûzoltó szerda este negyed kilenckor hagyta el a vízi jármûvet. Eszközeik nem megfelelõek ugyanis, a mentést csütörtökön folytatják.

Már nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye és a víz sem ömlik be a német lobogó alatt hajózó “Bavaria 53” nevû áruszállító hajóba. A mentést éjszakára felfüggesztik, a Tatabánya nevû hajó a helyszínen lesz, hogy szükség esetén segítse a bajba jutott Bavariát stabil helyzetben maradni – mondta a Független Hírügynökségnek szerda este Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivõje. A helyszíni szemlén megállapították, hogy a hajó orr része megsérült, emiatt tört be a víz az úgynevezett “orrgéptérbe”.

Benke Donát, a Szentendrei Tûzoltóság szóvivõje a Független Hírügynökségnek szerda este elmondta, hogy este negyed kilenckor az utolsó tûzoltó is elhagyta a hajót. A Nemzeti Közlekedési Hatósággal és a Közlekedésbiztonsági Szervezettel közösen kiderítették, hogy a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel a tûzoltók nem tudják megoldani a hajó problémáját – abban nemcsak víz, hanem olajos szennyezõdés is van, amit egy másik hajón lévõ tartályba kell valószínûleg átszivattyúzni. Nem megoldható az sem, hogy a víz kiszivattyúzásával egyidõben betömjék a léket. Emberélet jelenleg nincs veszélyben a hajón, éjszaka rendõrök biztosítják a helyszínt a parton. A mentés csütörtökön folytatódik hajózási szakemberekkel.

A hajó 80 méter hosszú, 9 méter széles és 665 tonna repcét szállít. A hajón bal oldalt, elõl másfél méteres lék tátong.. A jármûnek kétfõs, horvát személyzete van, egyikük sem sérült meg. A megfeneklett áruszállító a vízi közlekedést nem zavarja.