Őrző-védő ex-zsaruk

Miskolc – Aktív rendőrök ritkán, nyugállományúak annál gyakrabban helyezkednek el valamelyik biztonsági cégnél.

Rendőrök uralják a biztonsági szakmát – panaszkodott munkatársunknak az egyik vagyonvédelmi társaság tulajdonosa, aki úgy véli: a recesszió sújtotta üzletágban nem csak azért nehéz talpon maradni, mert a megrendelők sokszor irreálisan olcsón akarják megúszni például a telephelyőrzést, hanem azért is, mert a rendőröket alkalmazó cégek is letörik az árakat, ugyanis a többi piaci szereplőnél lényegesen kevesebbért tudják vállalni a munkát, mint az, akinek csak „civil” alkalmazottai vannak.

Vanczák Zoltán r. alezredes, rendőrségi főtanácsos, a B.-A.-Z. megyei Rendőr-főkapitányság humánigazgatási szolgálatvezetője viszont arról számolt be munkatársunknak, hogy az állomány aktív tagjai vagyonőri tevékenység másodállásban való végzésére csak szigorú feltételekkel kaphatnak engedélyt. Olyan helyeken, ahol ügyfelekkel is kapcsolatba kerülhetnek, nem dolgozhatnak. Nem vállalhatnak például rendezvénybiztosítási, beléptetési feladatokat, de bankban sem helyezkedhetnek el, illetve személyőrzésben sem vehetnek részt.

Csak engedéllyel

A hivatásos állomány másodállását nagyon szigorúan szabályozzák – mondta Vanczák Zoltán. Az egyedi kérelmeket kemény feltételrendszer alapján bírálják el. Elsődleges szempont, hogy a tevékenység semmilyen módon se eredményezze a rendőri tekintély csorbítását. Parancsnoki beosztásban dolgozók számára egyáltalán nem engedélyezett a kiegészítő tevékenység, de a beosztottként dogozók sem teljesíthetnek más munkahelyeken havi húsz óránál többet – ugyanis az a tapasztalat, hogy ha valaki másodállásában ennél többet dolgozik, az amúgy fizikailag és lelkileg is megterhelő, sokszor havi 170 órás szolgálata ellátása során nem tudja a maximumot nyújtani.

A megye 2200 fős állományából mindössze 42-en végeznek kiegészítő tevékenységet. Van, aki pszichológusként, orvosként dolgozik máshol is, de akad, aki mentőzik vagy gépjárművezetést oktat, míg mások feleségük, szüleik vállalkozásában segítenek. Az engedélyeket két évre adják ki, de folyamatosan végeznek ellenőrzéseket – amelyek negyedévenként a rendőrt foglalkoztató vállalkozásra is kiterjednek. Ha ilyenkor az derülne ki, hogy az adott cég működése megkérdőjelezhető, azonnal megtiltják a rendőrnek a másodállást. A tudományos, oktatási vagy művészeti tevékenységet továbbra sem tiltják, tehát kutathat, taníthat vagy akár könyvet is írhat a rendőr.

A nyugdíjasnak szabad

A nyugállományba vonult rendőrök vagy inni kezdenek és hamar meghalnak vagy valami értelmes elfoglaltság után néznek – mondta az egyik vagyonvédelmi cég neve elhallgatását kérő vezetője, aki egykor maga is parancsnoki beosztású rendőrtiszt volt. A nyugdíj mellett dolgozók jó része általában a vagyonvédelmi szakmában vállal feladatokat – ha nem saját cégüket brusztolják, alkalmazottként helyezkednek el egy őrzés-védelemmel foglalkozó társaságnál, ahol valóban tárt karokkal várják őket. Ennek magyarázatát emberünk abban látja, hogy a testületnél eltöltött évek alatt a rendőrök szert tesznek egy bizonyos „tartásra”, amit civilben is megőriznek – nyugdíjazásuk után is igyekeznek úgy viselkedni, dolgozni, hogy ne hozzanak szégyent az egyenruhára. Ez nem csak abban mutatkozik meg, hogy erősebb az intézkedési hajlandóságuk, hanem abban is, hogy általában megbízhatóbbak, és mivel felnőtt életük jelentős részét egy hierarchikus rendszerben töltötték el, a kevésbé pattogósan megfogalmazott „parancsokat” is teljesíteni tudják.

Annak okát, hogy miért a vagyonvédelem területén helyezkednek el a legtöbben, emberünk abban látja, hogy a rendőrök aktív korukban általában szert tesznek egy kapcsolatrendszerre, aminek jelentős része éppen e tevékenységi körhöz kapcsolódik. Persze nyilván nem jelent hátrányt, hogy a nyugdíjas után kevesebb rezsit kell fizetnie az őt alkalmazónak, de nem mindig emiatt döntenek a vagyonvédelmi cégek az ex-rendőrök mellett – ennél többet nyom a latban a rutinjuk, és hogy biztonsággal tudják kezelni a fegyverüket, ha arra szükség van. Éppen ezért érdekes, hogy a volt rendőrök általában telephelyőrzést vállalnak, de pénzkísérő például alig akad köztük – itt ugyanis lényegesen nagyobb a támadás kockázata, mint más területeken.

Az Országos Személy Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara sajtóreferensét is kerestük kérdéseinkkel, de lapzártánkig nem értük utol.