Árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyón – másodfokú a belvízvédelmi készültség a TIKÖVIZIG területén

Elsõfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Hortobágy-Berettyó folyón vasárnap déltõl a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. (TIKÖVIZIG) Az utóbbi napok csapadékos idõjárása és az intenzív hóolvadás miatt, az igazgatóság területén mától már öt belvízvédelmi szakaszon van másodfokú készültség.

Az utóbbi tíz napban mintegy, 40 milliméternyi esõ esett a TIKÖVIZIG mûködési területén. Egy nap alatt 4 -15 mm csapadék hullott, valamint intenzív hóolvadás kezdõdött. Emiatt a térségben jelentõsen emelkedett a belvízszint. Az összes szivattyútelep fokozott, kétmûszakos üzemben mûködik, ezért emelték a készültségi szinteket – közölte vasárnap a Független Hírügynökséggel Bara Sándor. A TIKÖVIZIG igazgatója hozzátette: ma reggel már mindhárom Tisza melletti belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültséget kellett elrendelni. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén jelenleg öt védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség, mindegyiken másodfokú. A 16 szivattyútelep szombaton összesen, 1millió 371 ezer köbméter belvizet emelt át a befogadókba. A belvízzel elöntött terület nagysága 7.250 hektár. A védekezésben összesen 74 fõ vett részt.

Vasárnap déltõl -a legenyhébb- elsõfokú készültséget rendelték el a Hortobágy-Berettyón. Ez az árvízvédelmi helyzet azért szokatlan, mert korábban a Hortobágy-Berettyón általában a Körösök vízszintjének emelkedése miatt kellett készültséget elrendelni, most viszont a folyó vízgyûjtõ területén lehullott esõ és a beemelt belvíz mértéke miatt volt rá szükség – közölte az igazgató.