Árvízről belvízre váltott a vízügy

Árvízről belvízre váltott a vízügy
A Bodrogon, Hernádon és Sajón kialakult kisebb árhullámok csapadék utánpótlása elfogyott, ezért nem érte el a vízszint a kritikus határt.

Az elolvadt hó és az eső azonban belvízveszélyt idézett elő a Takta- és a Bodrogközben – erről Csont Csaba az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság szóvivője beszélt lapunknak.

Kisebb árhullámok 

Mint megtudtuk, az utóbbi napok esőzése miatt árhullámok ugyan létrejöttek megyénk néhány folyóján, de a felső vízgyűjtő területéről megszűnt a vízutánpótlás, ezért nem kellett készültséget elrendelni emiatt. Ugyanakkor a Bodrog- és Taktaköz három öblözetében – Tiszakarád – Ricse, Bodrogzug – Törökér, és Prügy – Taktaföldvár – már beindították az átemelő szivattyúkat és elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeletek el. A száz százalékos nedvességtartalmú, átázott talaj több csapadékot már nem tud felvenni. A belvízzel elöntött területek nagyságát éppen hétfőn mérték fel szakembereik. 

Még nem ért ide 

A meteorológiai előjelzések szerint csapadékosabb és hidegebb lesz az idei január. Ez a prognózis egyelőre azonban elsősorban Európa nyugati térségét érte el. Csont Csaba szerint az, hogy az eddigi csapadék elolvadt, vagy eső formájában esett le és lefolyt, a tavaszi árvízi kilátások miatt kedvezőek. Egyelőre azonban még nem áll rendelkezésre az az adat, hogy folyóink felső vízgyűjtő területén mennyi csapadék található hó formájában.

PT