Árváltozások januártól

Egyelőre nem tudni, milyen mértékben érvényesül az áfacsökkenés az árakban, de a Pénzügyminisztérium számításai szerint átlagosan 1,8 százalékos mérséklődés várható.

Azokban a boltokban, ahol emiatt bizonyos termékeket olcsóbban adnak, januártól a kormány által terveztetett védjegy jelezheti az árcsökkenést. Számos szolgáltatás ára emelkedik, de a lakosságnak nem kell többet fizetnie sem a gázért, sem az áramért.

Január 18-tól átlagosan 8 százalékkal drágul a gáz a közületeknek, a lakossági tarifák viszont nem változnak. A lakosságnak a villamos áram ára sem emelkedik, a nem lakossági nettó ár azonban januártól 4,4 százalékkal nő.

A gyártók és a kormány megállapodásának értelmében minimálisan drágulnak egyes támogatott gyógyszerek. Az ezer forintnál drágább készítmények árát rögzítették, vagyis azok 2006. december 31-ig nem változhatnak. Az ezer forintnál olcsóbb orvosságok ára körülbelül 10 forinttal nőhet. 95 támogatott gyógyszer ára csökken, további 70 készítmény pedig januártól kerül fel a támogatási listára.

Januártól még nem kezdeményeznek áremelést a pékek, tavasztól azonban 10-15 százalékos drágulást tartanának szükségesnek. Mivel január 1-jétől nő egyes alkoholtermékek jövedéki adója, így például a sör várhatóan többe kerül majd. A szőlőbor jövedéki adója megszűnik, azt azonban nem tudni, mennyiben befolyásolja ez az árát.

Átlagosan egy százalékkal emelkedik a postai szolgáltatások ára. A szabványlevél, illetve a képeslap kézbesítéséért két forinttal kell többet fizetni, az expressz levelek feladási díja nem változik. Az ajánlott és a tértivevényes küldeményekért tíz forinttal kell többet fizetni.

Varhatóan csökken a napilapok és az előfizetéses újságok, folyóiratok ára, mivel ezek áfája 2006-tól 5%-ra csökken. Minden internetes szolgáltató tarifái csökkennek, a mobiltelefon-társaságok közül pedig a Pannon GSM és a T-Mobile ügyfelei számíthatnak kisebb árakra. A Vodafone az inflációval emeli az árait.

Drágulnak az autópálya-matricák. A 3,5 tonna össztömeg alatti autókra és motorkerékpárokra érvényes kategóriában a heti matrica ára a jelenlegi 2.300 forintról 2.500 forintra nő, az egyhónapos matrica 3.900 forint helyett 4.200 forintba kerül, míg az éves matricáért 35.000 forint helyett 37.000 forintot kell fizetni. A 12 tonna össztömeg feletti járművek esetében a heti és egyhónapos matricáinak ára átlagosan 4-5,5 százalékkal emelkedik. Ebben a kategóriában az egynapos és éves matrica ára egyelőre nem változik. Január elsejétől egyszerűsödik a havi matrica érvényessége. Megszűnik az M1 autópálya 86-os főúti csomópontja és Hegyeshalom országhatár közötti szakaszának díjmentessége.

Budapesten drágul az ivóvíz- és csatornahasználati díj, többe kerül majd a szemétszállítás és a temetkezés. Legnagyobb mértékben a BKV-tarifák emelkednek, 10 százalékkal. A parkolási alapdíj 5 forinttal csökken január elsejétől, a kerékbilincsért pedig a jelenlegi 15 ezer forint helyett 14 ezer 400 forintot kell fizetni.

A közszolgáltatások árainak változása jelentősek eltér az egyes városokban: míg Győrben nem lesz áremelkedés – igaz, az ingyenes diákbérlet megszűnik -, addig Szegeden, Pécsett vagy Debrecenben egyes díjak jelentősen, míg mások alig nőnek.